Sonda JUICE má potíže s vysunutím své nejdelší antény

Sonda JUICE má potíže s vysunutím své nejdelší antény
Fotografie: ESA
  • Nejspíše za to může zaseknutý kolík, který nedovoluje anténě se vytáhnout
  • Pozemní týmy mají v zásobě několik možností, jak kolík uvolnit
  • Mají na to ještě dva měsíce – poté by měl radar RIME přejít do provozu

Sonda JUICE odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzksé Guyaně 14. dubna na raketě Ariane V. Start proběhl přesně podle plánu a v následujících hodinách a dnech se začaly postupně roztahovat jednotlivé antény na pozdější průzkum Jupiteru a jeho měsíců. Podle Evropské vesmírné agentury (ESA) po 14 dnech nastal problém u nejdelší antény RIME (Radar for Icy Moons Exploration), která stále není rozmístěna dle plánu.

Každý den anténa RIME vykazuje více známek pohybu, které jsou viditelné na snímcích z monitorovací kamery JUICE na palubě kosmické lodi s částečným výhledem na radar a jeho držák. Nyní je radar částečně vysunutý, ale stále schovaný, má zhruba třetinu své plné zamýšlené délky,uvedla ESA. Za vše nejspíše může zaseknutý kolík, který nedovoluje anténě se roztáhnout.

Na opravě pracují týmy v řídícím středisku mise ESA v německém Darmstadtu zároveň s dalšími partnery pracující ve stejné oblasti. Ti se domnívají, že uvolnění antény je záležitost jen několika milimetrů a mají v záloze několik plánů. Mezi ně patří i zážeh motoru, kdy se kosmická loď trochu zatřese, následně se provede několik rotací, a tím se zahřeje držák i anténa, jež jsou aktuálně v chladném stínu.


Vše ostatní jde podle plánu

Sonda si kromě tohoto problému vede dobře. Úspěšně byla nasazena a zprovozněna solární pole, která dosahují rozlohy 85 m². Do uvedení do provozu radaru RIME zbývají ještě dva měsíce – vědci tak mají stále dostatek času zaseknutý kolík odstranit. RIME je jedním z 10 přístrojů na JUICE a je velmi důležitý – radar bude pronikat skrze led na ledových měsících Jupiteru až do hloubky 9 km a zjišťovat, zda by se zde mohl nacházet jakýkoliv život.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze