Dnes odstartuje obří raketa Falcon Heavy – poprvé od roku 2019

Dnes odstartuje obří raketa Falcon Heavy – poprvé od roku 2019
Fotografie: SpaceX
  • Falcon Heavy má celkem 27 motorů a je doposud nejvýkonnější létající raketou
  • Na oběžnou dráhu vynese dva satelity
  • SpaceX bude vysílat start, který proběhne v 14:41 SELČ, online

Falcon Heavy je obří nosná raketa od SpaceX. Skládá se ze tří devítimotorových jader Falcon 9 a jejích celkem 27 motorů Merlin je schopno vytvořit více jak 2,3 milionu kilogramů tahu při startu, což je srovnatelné s 18 letadly Boeing 747. Raketa je vysoká 70 metrů, váží přes 1 400 tun a kapotáž pro užitečné zatížení má v průměru 5,2 metru.

První start s touto raketou si možná pamatujete – Elon Musk v rámci testování nákladního prostoru do ní 6. února 2018 uložil své auto Tesla Roadster i a astronautem Starmanem a vypustil jej na heliocentrickou oběžnou dráhu – tím zajistil, že auto bude kolem Země obíhat po miliony let, pokud se nestřetne s jiným vesmírným objektem.


Dnes raketa poletí počtvrté a vynese dva satelity pro Vesmírné síly USA na geostacionární oběžnou dráhu. Mise nazvaná USSF-44 bude pro Falcon Heavy prvním startem od roku 2019, kdy raketa získala potřebné certifikace pro tuto misi. Aby splnila požadavky pro vypuštění na oběžnou dráhu, neproběhne přistání rakety tak, jak tomu bylo doposud. Při předchozích startech se dva boční posilovače po startu odpojily a přistály na připravených rampách, střed rakety poté přistál zvlášť. Dnes však podle space.com dopadne střed rakety do moře, aby maximalizoval dostupnost paliva v raketě. Start je naplánovaný na 14:41 SELČ a SpaceX začne se živým vysíláním asi 15 minut před startem.

Falcon Heavy je aktuálně nejvýkonnější raketou na světě, která je schopna vzlétnout. Toto prvenství však nejspíše brzy ztratí, a to jakmile vzlétne raketa Space Launch System (SLS), která stále čeká na svůj první let s misí Artemis. A ani SLS nemusí být nadlouho na prvním místě – Starship je ještě výkonnější a pokud se podaří uskutečnit první orbitální let, zaujme první místo.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze