Start rakety RS1 na Aljašce dopadl neúspěchem. Raketa poškodila odpalovací rampu

Start rakety RS1 na Aljašce dopadl neúspěchem. Raketa poškodila odpalovací rampu
Fotografie: ABL Space System
  • První start z Aljašky skončil zničením rakety
  • Všech 9 motorů se předčasně vypnulo a raketa narazila do odpalovací rampy
  • Společnost se chce stát jednou z předních firem pro vynášení satelitů na oběžnou dráhu

Společnost ABL Space System se dnes po půlnoci pokusila o svůj první orbitální start z aljašského ostrova Kodiak. Dvoustupňová raketa selhala krátce po startu a CubeSaty se nepodařilo na oběžnou dráhu umístit dle plánu. „Po startu RS1 zažila anomálii a předčasně se vypnula. Tým pracuje na našich postupech reakce na anomálie v koordinaci s PSCA a FAA,“ uvedla společnost na Twitteru.

Start rakety nebyl vysílán živě a informace o selhání rakety společnost poskytovala postupně pomocí sociálních sítí. Poslední informaci, kterou ABL Space System uvedl, byla, že všech 9 motorů se na raketě předčasně vypnulo, raketa se tak vrátila zpět na odpalovací rampu, do které narazila a byla zničena. Veškerý personál však zůstal v bezpečí a nikdo nebyl zraněn. Během tohoto týdne se tak už jedná o druhé selhání rakety – včera se nezdařil start rakety společnosti Virgin Orbit.


Společnost ABL byla založena v roce 2017 a stejně jako SpaceX se chce stát předním poskytovatelem pro vypuštění malých satelitů pomocí rakety RS1. Dvoustupňová raketa má 27 metrů a v prvním stupni je 9 motorů, ve druhém jeden. Podle společnosti je schopna vynést na oběžnou dráhu až 1 350 kg užitečného zatížení.

Raket pro komerční vypouštění satelitů přibývá

Nosných raket, které jsou schopné vynést na oběžnou dráhu povětšinou komerční satelity, neustále přibývá. Nejznámější je sdílená jízda, kterou poskytuje SpaceX v rámci mise Transporter, kdy se do rakety vejde přes 100 satelitů, CubeSatů a mikrosatů. V posledních letech se také do popředí dostala společnost Rocket Lab s raketou Electron. Virgin Orbit má za sebou čtyři úspěšné mise a společnosti Firefly Aerospace a Astra mají za sebou podle space.com první start.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze