Dnes odstartují tři ruští kosmonauti na Mezinárodní vesmírnou stanici

Dnes odstartují tři ruští kosmonauti na Mezinárodní vesmírnou stanici
Fotografie: unsplash.com
  • Raketa Sojuz dnes odstartuje z Kazachstánu na ISS
  • Tři ruští kosmonauti nahradí aktuální členy posádky
  • Start můžete sledovat online

Dnes odstartuje ruská kosmická loď Sojuz se třemi ruskými kosmonauty z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a zamíří na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Pro kosmonauty Olega Artemyeva, Denise Matveeva a Sergeje Korsakova to bude rychlý let – na ISS mají doletět pouhé tři hodiny po startu. Start bude navíc první od invaze na Ukrajinu.

Navzdory tomu, že Spojené státy uvalily sankce na Rusko, NASA neustále zdůrazňuje, že je pro ni spolupráce na ISS důležitá. Ačkoliv Dmitrij Rogozin (generální ředitel Roskosmosu) opakovaně pohrozil deorbitací ISS, všichni členové posádky na ISS spolupracují.


S modulem Prichal by se měli kosmonauti připojit k ISS ve 22:30 středoevropského času a dle space.com je odhadovaná délka jejich mise 6,5 měsíce. Tři noví členové posádky nahradí dva ruské kosmonauty Pjotra Dubrova a Antona Shkaplerova a astronauta NASA Marka Vande Hei. Ti se mají vrátit společně zpět na Zemi 30. března. Start rakety Sojuz proběhne dnes v 16:55 středoevropského času a můžete jej sledovat online.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze