Navzdory ruské invazi na Ukrajině se americký astronaut vrátí na Zemi ruskou raketou

Aktualizováno o video
Navzdory ruské invazi na Ukrajině se americký astronaut vrátí na Zemi ruskou raketou
Fotografie: NASA
  • 30. března se na Zemi vrátí dva ruští kosmonauti a americký astronaut
  • I přes ruskou invazi na Ukrajině všech 7 astronautů na ISS spolupracuje
  • Raketa Sojuz přistane v Kazachstánu, kde na amerického astronauta budou čekat zaměstnanci NASA

Ačkoliv jsou na Zemi vztahy ohledně spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) napjaté a Roskosmos opakovaně pohrozil, že ukončí spolupráci, astronauti na ISS společně stále spolupracují. Dva ruští kosmonauti – Pjotr Dubrov a Anton Shkaplerov – a americký astronaut Mark Vande Hei se dle plánu vrátí zpět na Zemi 30. března. „Můžu vám s jistotou říct: Mark se vrací domů na raketě Sojuz,“ řekl Joel Montalbano, manažer programu ISS NASA.

Americký astronaut se vrátí na Zem ruskou raketou navzdory válce

Odlet z ISS bude probíhat v raketě Sojuz a všichni tři astronauti přistanou v Kazachstánu, kde bude čekat asi dvacítka zaměstnanců NASA. Ti musí zkontrolovat zdravotní stav Vande Hei, jelikož v mikrogravitaci strávil téměř rok, což může být pro tělo velmi náročné. Poté bude odvezen do Houstonu. Spolupráce je nyní napjatá, jelikož Spojené státy uvalily sankce na Rusko, a to vesmírná agentura Roskosmos odsoudila a uvedla, že odstoupí od dlouhodobých partnerství. Dle space.com Roskosmos reagoval na sankce tak, že zastavil starty ruských raket Sojuz z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně a později ještě dodal, že nebude prodávat americkým společnostem ruské raketové motory.


Montalbano uvedl, že i přes invazi se zachovala morálka na ISS všech 7 astronautů – čtyř Američanů, dvou Rusů a jednoho Němce. „Nevidíme žádné dopady toho, co se kolem nás děje. Jsme si vědomi toho, co se děje, ale jsme schopni dělat svou práci, abychom pokračovali v provozu a mezi týmem opravdu není žádné napětí,“ řekl. Zdůraznil také, že stanice byla navržena tak, že jsou všechny moduly na sobě závislé a bylo by těžké jednotlivé partnery nahradit. Ruská nákladní loď Progress pravidelně zvyšuje nadmořskou výšku, aby udržela vesmírnou stanici na oběžné dráze. Naproti tomu kosmická loď Cygnus pravidelně zásobuje ISS materiálem pro experimenty a zásobami potravin pro astronauty.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze