Dnes proletí kosmická loď kolem Merkuru. Bude od něj vzdálena jen stovky kilometrů

Dnes proletí kosmická loď kolem Merkuru. Bude od něj vzdálena jen stovky kilometrů
Fotografie: ESA/JAXA
  • Nejblíže bude prolétat ve vzdálenosti 236 km nad jeho povrchem
  • Bohužel se tak stane na odvrácené straně a snímky sonda bude moci pořídit až o několik minut později
  • Mise BepiColombo započne až v prosinci 2025, kdy sonda dosáhne oběžné dráhy Merkuru

Mise BepiColombo od Evropské vesmírné agentury (ESA) a Japonské vesmírné agentury (JAXA) dnes ve večerních hodinách prolétne kolem povrchu Merkuru a uvidí jej na vzdálenost 236 kilometrů. K nejbližšímu přiblížení dojde v 21:34 SELČ, kdy však bude sonda na noční straně planety. Podle ESA by tak zajímavé pohledy povrchu první planety v naší Sluneční soustavě měly přijít přibližně o 13 minut později, kdy sonda vlétne nad její osvětlenou část.

Sonda BepiColombo odstartovala 20. října roku 2018 na raketě Ariane 5 a jejím cílem je dostat se na oběžnou dráhu Merkuru. Ačkoliv bude dnes kolem něj prolétat, hlavní misi má teprve před sebou – na oběžnou dráhu Merkuru dorazí až v prosinci 2025. Do té doby využívá gravitace Země, Venuše i samotného Merkuru, aby se na jeho orbitu nakonec dostala. Změna kurzu pomocí gravitace je nejlepším způsobem, který vyžaduje jen malé množství paliva. Tím, že nejbližší přiblížení nastane na odvrácené straně, nebude možné pořídit z této vzdálenosti jakékoliv fotografie. Jakmile se sonda dostane do osvětlené části, bude od Merkuru už vzdálena asi 1 840 km – v tuto chvíli začne pořizovat snímky monitorovací kamerou. Ta je zachycuje černobíle v rozlišení 1 024 × 1 024 pixelů. Od nich ESA očekává, že odhalí nové geologické útvary, krátery i vulkanický terén.


Nejméně prozkoumaná planeta

Merkur je první kamennou planetou v naší soustavě a kvůli její poloze je pro vědce těžce dosažitelná. Slunce svojí gravitací sondu neustále zrychluje, a proto trvá cesta na oběžnou dráhu Merkuru tak dlouho jako například mise k Jupiteru, ačkoliv je 10krát dále od Země. Právě průlety kolem planet tuto rychlost postupně snižují. „Naše kosmická loď začala s příliš velkou energií, protože odstartovala ze Země a stejně jako naše planeta obíhá kolem Slunce. Abychom byli zachyceni Merkurem, musíme zpomalit a k tomu využíváme gravitaci Země, Venuše a Merkuru,“ uvedl expert ESA na letovou dynamiku Frank Budnik. Mise má za úkol zjistit, proč se na této rozžhavené planetě nachází v polárních kráterech led a také proč má Merkur magnetické pole.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze