ESA zveřejnila snímky Merkuru pořízené sondou při jejím průletu

ESA zveřejnila snímky Merkuru pořízené sondou při jejím průletu
Fotografie: ESA/JAXA
  • Mise BepiColombo se 19. června přiblížila k povrchu Merkuru na 236 km
  • Snímky však pořídila z větší vzdálenosti, jelikož při nejbližším přiblížení se nacházela u temné strany planety
  • ESA zveřejnila tři fotografie, kde jsou rozpoznatelné geologické útvary, které budou později zkoumány

Mise BepiColombo 19. června proletěla zatím nejblíže kolem planety Merkur. Při průletu se k jeho povrchu přiblížila na 236 km. V té době se však kosmická loď nacházela na noční straně planety, snímky tak začala pořizovat ve chvíli, kdy se dostala nad osvícenou část Merkuru. „Při průletu šlo všechno velmi hladce a snímky z monitorovacích kamer pořízené během fáze blízkého přiblížení průletu byly přeneseny na Zemi,uvedl Ignacio Clerigo, provozní manažer kosmické lodi BepiColombo.

Další průlet je naplánován na září příštího roku a v roce 2025 se kosmická loď dostane na oběžnou dráhu Merkuru a začne její hlavní mise. Mezitím však využívá gravitace Merkuru, Venuše i Země, aby po cestě zpomalila na potřebnou rychlost a udržela se na ní. Během včerejšího průletu se sondě podařilo vyfotit desítky snímků této nehostinné kamenné planety. Ty byly následně zaslány pozemnímu týmu a ESA zveřejnila tři.

Kráter dostal pojmenování po umělkyni

První snímky sonda pořídila ve výšce asi 1 800 km nad povrchem a postupným vzdalováním jsou snímky až ze vzdálenosti přibližně 3 500 km i dále. Tyto fotografie však ukazují velké množství geologických útvarů, a to včetně nově pojmenovaného kráteru, který dostal jméno Manley po jamajské umělkyni Edně Manley. Jedná se o 218 km široký impaktní kráter, o kterém vědci již nějakou dobu vědí, ale ještě nedostal název.


Vesmírné lodi se také podařilo nasnímat sráz pojmenovaný Beagle Rupes, který se pravděpodobně vytvořil v důsledku ochlazování a smršťování planety, což mělo za následek zvrásnění povrchu. Beagle Rupers byl poprvé spatřen při misi NASA Messenger v roce 2008. Pořízené snímky pomohou při zahájení hlavní mise, kdy přístroje na kosmické lodi budou zkoumat jádro Merkuru, magnetické pole, ale i jeho exosféru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze