Dnes vystoupí dva kosmonauti do vesmíru. Budou hledat zdroj úniku chladicí kapaliny

Dnes vystoupí dva kosmonauti do vesmíru. Budou hledat zdroj úniku chladicí kapaliny
Fotografie: NASA
  • NASA začne vysílat živý přenos 19:30 SELČ a kosmonauti vystoupí do vesmíru o necelou půl hodinu později
  • Kosmonauti Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub stráví ve vesmíru až sedm hodin

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl nedávno zaznamenán únik chladicí kapaliny z chladiče, který je připevněn na modulu Nauka. Ten se nachází na ruské straně stanice. Dnes podniknou dva kosmonauti Roskosmosu výstup do vesmíru a mimo jiné prohlédnou a vyfotografují chladič, kde byl únik zaznamenán. Výstup do vesmíru začne v 19:55 středoevropského času a NASA začne živě vysílat od 19:30.

Do vesmíru vystoupí z modulu Poisk kosmonauti Oleg Kononěnko a Nikolaj Čub a stráví v něm až sedm hodin, kdy budou instalovat syntetický radarový komunikační systém a vypustí nanosatelit, který bude testovat solární plachty. Oleg Kononěko se podívá do vesmíru už pošesté a pro Čuba to bude vůbec první výstup mimo stanici. Kosmonauti budou mít na sobě obleky Orlen a označeni budou červenými a modrými pruhy. Oba členové posádky se dostali na ISS 15. září, kdy přiletěli po více jak roce vystřídat Sergeje Prokopjeva, Dmitrije Petelina a astronauta NASA Franka Rubia.

K výstupu do vesmíru mělo dojít již dříve, nakonec se ale NASA a Roskosmos dohodly na posunutí, kvůli možné kontaminaci z unikající kapaliny z modulu Nauka. „Analýza, přezkoumání snímků a další provedené testy dospěly k závěru, že množství kontaminantů vstupujících do vesmírné stanice a riziko pro systémy, se dá očekávat velmi nízké. Zmírnění však bylo schváleno s velkou opatrností, aby bylo riziko pro hardware uvnitř vesmírné stanice co nejnižší,uvedla NASA v poslední aktualizaci pře výstupem dvojice. Kosmonauti tak po výstupu ve vesmírné stanici provedou ještě filtraci skafandrů, aby byly odstraněny veškeré případné stopy kontaminantu.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze