Dnes vzlétne naposledy raketa Delta IV. Ponese tajný náklad

Dnes vzlétne naposledy raketa Delta IV. Ponese tajný náklad
Fotografie: United Launch Alliance
  • Start je naplánován na 18:40 SEČ
  • Raketa poletí pošestnácté a vynese tajný náklad pro Americký národní úřad pro průzkum
  • ULA později vyřadí i raketu Atlas V a nahradí ji nejnovější raketou Vulcan Centaur

United Launch Alliance (ULA) dnes naposledy vypustí do vesmíru svoji raketu Delta Heavy IV. Tato nosná raketa dnes vzlétne pošestnácté a zakončí tak sérii vynášení těžkého nákladu na oběžnou dráhu. Raketa je připravena na odpalovací rampě v Cape Canaveral na Floridě a živé vysílání společnost zahájí v 18:15 středoevropského času, přičemž startovací okno se otevře o 25 minut později.

Mise NROL-70 ponese na oběžnou dráhu tajný náklad pro Americký národní úřad pro průzkum (NRO). Ten jen málokdy zveřejní obsah nákladu a většinou se tak jedná o špionážní satelity, které shromažďují informace pro národní bezpečnost USA, včetně informací o přírodních katastrofách pro následnou rychlejší humanitní pomoc. „Mise NROL-70 posílí schopnost NRO poskytovat širokou škálu včasných zpravodajských informací národním činitelům s rozhodovací pravomocí, válečníkům a zpravodajským analytikům k ochraně životně důležitých zájmů národa a podpoře humanitárního úsilí po celém světě,uvedla ULA v popisu mise.

Raketa má kapotáž o průměru pěti metrů a na výšku měří téměř 20 metrů. Včetně kapotáže pak raketa měří 71,6 metru. Raketu doplňují dva boční posilovače, které jsou stejně jako první stupeň rakety naplněny kryogenním kapalným vodíkem a kyslíkem. Horní stupeň pak disponuje jedním motorem na stejné pohonné látky.


Delta IV není jedinou raketou, se kterou přestane ULA létat. Další vyřazenou bude Atlas V – ta ale podle space.com bude vyřazena z provozu a v roce 2029, jelikož jsou na této raketě již rezervované lety několik let dopředu. Jedná se například o kapsli Starliner od Boeingu, která bude létat na ISS a bude také vynášet satelity Amazon Project Kuiper. Společnost chce upřednostnit používání rakety Vulcan Centaur, která poprvé letěla letos v lednu, kdy vynesla měsíční lander Peregrine společnosti Astrobotic.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze