Rocket Lab chystá první start s obnoveným prvním stupněm rakety

Rocket Lab chystá první start s obnoveným prvním stupněm rakety
Fotografie: Rocket Lab
  • Společnost již několikrát zachytila části raket a doposud prováděla podrobné analýzy
  • První stupeň rakety, který vzlétl 31. ledna, se nyní pokusí o druhý start
  • Start bude mít 14denní okno, které se otevře 24. dubna

Rocket Lab má kosmodrom na Novém Zélandě a pro vypouštění družic používá raketu Electron. Ta původně nebyla předurčena tomu, aby mohla být využívána opakovaně, společnost se o to ale již několikrát pokusila. Nejdříve první stupeň zachytila pomocí vrtulníku, což se ale ukázalo jako drahá varianta a následně pak vyzkoušela dopad prvního stupně do oceánu se zbrzděním padáků, odkud jej následně tým vytáhl. To se podle space.com naposledy stalo 31. ledna, a právě tento stupeň rakety společnost nyní použije podruhé.

Ačkoliv Rocket Lab již v minulosti získal zpět použité části raket, teprve nyní bude první stupeň rakety použit podruhé. Mise Beginning Of The Swarm vynese na oběžnou dráhu dva satelity pro soukromé zákazníky. Podle popisu mise bude pro start určeno 14denní okno, které se otevře 24. dubna. Primárním nákladem bude družice NEOSAT-1, která bude sloužit pro pozorování Země za pomoci optické kamery s vysokým rozlišením. Sekundárním nákladem pak bude ACS3 NASA. Jedná se o technologickou demonstraci pro pohonné systémy solárních plachet.

Všechny zachráněné části raket Electron společnost shromáždila a podrobila je rozsáhlé analýze, pro získání co nejvíce informací, aby mohl být Electron znovupoužitelný. Raketa, která bude nyní použita, prošla několika testy, aby bylo ověřeno, že je schopna vzlétnout podruhé. Mezi ně patřil například test tlaku v nádrži, či kontrola těsnosti helia.


První stupeň nyní projde finálním vybavením a přísnými kvalifikačními a akceptačními zkouškami podle stejného standardu jako u zcela nového Electronu, aby se určila vhodnost obnoveného stupně k opětovnému letu. Současně budeme pokračovat ve zvyšování naší výrobní kapacity Electron a kadence startů. Toto je vzrušující poslední díl skládačky, než bude Electron znovu použitelný,“ uvedl zakladatel a generální ředitel Rocket Lab Peter Beck. Pokud bude mise úspěšná, Rocket Lab se přidá ke společnostem jako je SpaceX, která dokáže svoje rakety využít vícekrát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze