Zítra nad ránem odstartuje raketa Vega společnosti Arianespace

Zítra nad ránem odstartuje raketa Vega společnosti Arianespace
Fotografie: Arianespace, ESA
  • Start je naplánován na 3:36 SELČ a živé vysílání začne přibližně 30 minut před vzletem
  • Nosná raketa Vega vynese na oběžnou dráhu 12 družic
  • Vega patří mezi menší nosné rakety a dokáže vynést až 1 500 kg užitečného zatížení do výšky 700 km

Společnost Arianespace vypustí zítra po půlnoci na raketě Vega družice z evropského kosmodromu ve Francouzské Guaně. Mise ponese celkem 12 satelitů na sluneční synchronní dráhu. Pro raketu Vega to bude již 21. mise. Start VV23 je naplánován na 7. října ve 3:36 středoevropského času a společnost začne vysílat živě přibližně 30 minut před zahájením mise.

Mezi nejhlavnější užitečné zatížení patří satelit THEOS-2. Jedná se o optickou družici pro pozorování Země, kterou vyrobila společnost Airbus Defence and Space. Satelit bude schopný pořizovat snímky s rozlišením 0,5 metru a přidá se k již vypuštěnému satelitu THEOS-1 z roku 2008. Oba budou sloužit pro Thajsko.

Dalším užitečným zatížením bude družice FORMOSAT-7R/TRITON, která byla vyvinuta Tchajwanskou vesmírnou agenturou (TASA). Je vybavena přístrojem, který bude shromažďovat signály, které se odrážejí od mořské hladiny. Nasbíraná data budou následně k dispozici globálně, což pomůže předpovědět intenzitu i trajektorii tajfunů.


Zbývající družice budou podle popisu mise neseny jako pomocné užitečné zatížení v rámci sdílených letů. Raketu Vega vyvinula Evropská kosmická agentura (ESA) a Arianespace s ní létá od roku 2012. Jedná se o menší nosnou raketa, která je schopna vynést až do výšky 700 km nad Zemí užitečné zatížení do 1 500 kg. Její výška je podle Arianespace necelých 30 metrů s průměrem 3 metry.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze