Raketa Ariane 5 má za sebou poslední let. Létala téměř 30 let

Raketa Ariane 5 má za sebou poslední let. Létala téměř 30 let
Fotografie: ESA
  • Dnes o půlnoci středoevropského času vzlétla po 117. z Francouzské Guyany
  • Na oběžnou dráhu vynesla dva satelity
  • Raketa Ariane 6 zatím není připravena, aby nahradila již vyřazenou Ariane 5

Raketa Ariane 5 začala dle ESA létat už v roce 1996 a za celou dobu jejího fungování má za sebou 117 letů. Poslední mise odstartovala dnes přesně o půlnoci středoevropského času z Francouzské Guyany. Mise VA261 trvající 33 minut, vynesla na oběžnou dráhu dvě družice – experimentální komunikační družici Heinrich-Hertz od německé letecké agentury DLR a francouzskou komunikační družici Syracuse 4b. Oba satelity vážily dohromady 7 tun.

Start probíhal přesně dle plánu – 2,5 minuty po startu se oddělily raketové posilovače připevněné k základnímu stupni rakety a ten se následně odpojil od druhého stupně 9 minut po vzletu. Na oběžnou dráhu pak už pokračoval pouze horní stupeň, který nesl dva satelity. Tímto posledním letem raketa ukončila téměř 30letou éru, kdy vynesla například vesmírný teleskop Jamese Webba i misi JUICE.

Ariane 5 za sebou zanechává neuvěřitelné dědictví technické zdatnosti a spolehlivosti. Během své provozní životnosti byla Ariane 5 hlavním přínosem pro Evropu, aby zajistila její autonomní přístup do vesmíru,“ uvedl pro space.com mluvčí ESA. Ariane 5 byla oproti svým předchůdcům výkonnější a dokázala vynést do vesmíru větší náklad.


ESA už téměř 10 let vyvíjí následnici nyní již vyřazené Ariane 5, však ta stále není připravena k letu. Evropa si tak nejspíše na starty nějakou dobu počká, jelikož Ariane 6 zatím za sebou nemá ani testovací lety. Raketa bude navíc postradatelná, což je pro dnešní kosmické lety poněkud zastaralé. Znovupoužitelnou raketu ESA plánuje až za deset let. Aktuálně tedy Evropě chybí nosné rakety, které by byly schopné vynášet užitečná zatížení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze