Donáškový robot vám předá balíček na základě rozpoznání vašeho obličeje

1
Donáškový robot vám předá balíček na základě rozpoznání vašeho obličeje
  • YAPE od italské společnosti E-Novia je malý robotický pošťák s dojezdem až 80 km
  • Doveze vám balíček o maximální hmotnosti 70 kilogramů přes celé město maximální rychlostí 20 km/h
  • Objednat si jeho služby lze prostřednictvím mobilní aplikace
  • Balíček předá YAPE pouze osobě, kterou pozná podle obličeje

Mnoho společností se již pár let zajímá o autonomní donáškovou službu, kupříkladu formou dronů. Není to však jednoduchý úkol nejen z hlediska technologie, ale také chování lidí k takovým robotů. Již mnohokrát se stalo, že testovací provoz některých z donáškových dronů skončil nezdarem kvůli výhružkám o sestřelení a podobně. Italská společnost E-Novia sídlící v Miláně to však nevzdává a přichystala si pro nás pozemního donáškového robota.

Nový robot se jmenuje YAPE (zkratka pro Your Autonomous Pony Express) a ukáže se oficiálně již za pár týdnů na veletrhu CES, který osobně navštívíme. Je to vcelku malý a roztomilý robotický pošťák, který má velmi slušný dojezd 80 kilometrů. Pohybuje se přitom za pomoci dvou kol a gyroskopického vyvážení, přičemž je schopný uhánět až 20 km/h.

YAPE robot

Uvést dokáže až 70 kilogramů a pomocí kombinace senzorů, kamer a GPS se naviguje napříč městem po chodnících, přechodech a jiných cestách mimo hlavní silnice, třeba v pruzích pro cyklisty. Zároveň dokáže robot komunikovat i s chytrými semafory a dalšími silničními zařízeními, díky čemuž dokáže reagovat na rychle se měnící dopravní situace.

Využití služeb robota je navíc velmi jednoduché díky speciální aplikaci. Abyste poslali balíček pomocí YAPE, stačí napsat do aplikace dodací adresu, nebo prostě jen zadat, komu se má balíček doručit a nechat hledání adresy na samotném robotovi pomocí GPS systému. Pokud by vám pak jednou malý YAPE přijel doručit objednávku, převzetí je jednoduché – robot otevře svůj úložný prostor na základě rozpoznání vašeho obličeje.

YAPE robot

Podobná služba zní vcelku slibně, ale nejprve musí překonat mnoho překážek a obav. Zejména bezpečnost rozpoznání obličeje je nyní horkým tématem ve světě smartphonů a o to důležitější je špičkové zabezpečení u robota, který vám má dovést přes celé město balíček. Pokud by se daly senzory zmást pouhou fotografií, nebyl by tento způsob zabezpečení zrovna ideální. Nemluvě o faktu, že se vždycky mohou najít vtipálci, kteří přes něj mohou jen tak ze srandy přehodit třeba kus látky, aby zmátli jeho senzory, nebo robota rovnou celého zvedli a někam odhodili. Zní to možné směšně, ale podobné věci se staly už jiným autonomním robotům.

Zdroj: digitaltrends.com

Diskuze ke článku
Jiří
A hlavně to nejdůležitější... Žena bez make-upu vypadá jinak než s ním (proto si také tu vrstvu fasádní barvy na ciferník patlaj), proto musí mít robot v databázi dvě různé podoby podle toho, v jaké podobě ji zrovna zastihne...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze