Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko vzniku mnoha dalších onemocnění

Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko vzniku mnoha dalších onemocnění
Fotografie: unsplash.com
  • Konkrétně mají vyšší riziko vzniku dalších 57 onemocnění
  • Mezi ně patří i rakovina, onemocnění ledvin nebo neurologická onemocnění
  • Zdravotní problémy se mohou u nemocných objevit o 5 let dříve než u zdravých lidí

Lidé s cukrovkou druhého typu mají podle nejkomplexnější studie svého druhu vyšší riziko vzniku dalších 57 onemocnění, včetně rakoviny, onemocnění ledvin nebo neurologických onemocnění.

Miliony lidí po celém světě trpí cukrovkou 2. typu, která je často spojovaná s nadváhou, minimální aktivitou nebo s rodinnou anamnézou. Podle theguardian.com je již známo, že takový stav má negativní dopad na zdraví. Nyní se vědcům z univerzity v Cambridge podařilo zjistit skutečný rozsah rizik spojených s cukrovkou 2. typu.


Vědci analyzovali data od tří milionů lidí starších 30 let. Výsledky ukázaly, že u lidí s diabetem druhého typu se zdravotní problémy mohou ukázat o pět let dříve než u zdravých osob. Navíc je u nich 9krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny, 5,2krát vyšší pravděpodobnost onemocnění ledvin a 3,2krát vyšší možnost makulární degenerace (závažné onemocnění očí).

„Tato studie ukazuje prostřednictvím alarmujících detailů nepřijatelnou úroveň špatného zdravotního stavu u lidí středního věku s cukrovkou druhého typu a je ostrou připomínkou rozsáhlých a vážných dlouhodobých účinků diabetu na organismus. Proto je tak důležité, aby lidé s tímto onemocněním byli podporováni a měli nepřetržitý přístup k lékařské péči, a tak předešli možným komplikacím,“ uvedla ředitelka výzkumu na Diabetes UK doktorka Elizabeth Robertsonová.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze