FAA ukončil environmentální přezkoumání pro Starship. Jak dopadlo?

FAA ukončil environmentální přezkoumání pro Starship. Jak dopadlo?
Fotografie: unsplash.com
  • FAA povolil SpaceX pokračovat ve vývoji a testování rakety Starship
  • S povolením však vydal 75 opatření, kterými se musí SpaceX řídit
  • Starship nyní může podniknout testovací orbitální let

SpaceX Elona Muska již delší dobu čeká na environmentální přezkoumání rakety Starship, která by měla v nejbližší budoucnosti vynášet astronauty na Měsíc, Mars, ale i dále do vesmíru. Po několika odkladech se nyní SpaceX dočkal a Federální úřad pro letectví (FAA) udělil povolení pro pokračování ve vývoji a testování rakety Starship.

Úřad měřil environmentální dopady aktivit Starship, která se aktuálně nachází na kosmodromu v Boca Chica. Původní přezkoumání společnost očekávala již na konci minulého roku, ale FAA se chtěl poradit i s jinými agenturami a prozkoumat veřejné připomínky. Výsledky nakonec byly pro SpaceX dobré – může se tak aktuálně soustředit na testovací orbitální let, který nemohla společnost bez tohoto povolení provést.

Ačkoliv programové hodnocení životního prostředí (PEA), jak se tato kontrola oficiálně nazývá, vydalo povolení pokračovat v přípravách, SpaceX musí přijmout více jak 75 opatření, která povedou ke snížení dopadu na životní prostředí. „Po konzultaci s US Fish and Wildlife Service znovu proběhne upozornění, aby se zkrátila doba, po kterou je státní dálnice 4 uzavřena během startovacích operací. Dálnice prochází přes pláž Boca Chica, státní parky Texas a národní divokou rezervaci Lower Rio Grande National Wildlife Refuge,“uvedli představitelé FAA. Uzavírání dálnice nedávno vedlo až k podání žaloby na pozemkový ústav Texasu. Dále úřad uvedl, že uzavření přilehlé dálnice bude zakázáno na 18 vybraných státních svátků a maximálně může být dálnice uzavřena pět víkendů v roce.


Mezi další opatření bude například patřit umožnění biologovi, aby sledoval populaci rostlin a zvířat v oblasti kosmodromu a informování místních obyvatel o činnostech, které budou hlasité, uvedl space.com. SpaceX také musí změnit nastavení světel, aby nedopadala na přilehlou pláž a nerušila noční divokou zvěř.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze