Vakcíny proti koronaviru mohou způsobovat silnější menstruaci

Vakcíny proti koronaviru mohou způsobovat silnější menstruaci
Fotografie: unsplash.com
  • Silné menstruační krvácení bylo hlášeno po očkování vakcínami Comirnaty (Pfizer) a Spikevax (Moderna)
  • Nahlášené problémy se týkaly hlavně změn v délce cyklu a intenzity krvácení, které bylo bolestivější
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky doporučila přidat silnou menstruaci na seznam možných vedlejších účinků

Některé vakcíny proti koronaviru mohou způsobovat silné menstruační krvácení. Na toto zjištění upozornili odborníci z Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) a doporučili, aby bylo přidáno na seznam možných vedlejších účinků.

„Byly hlášeny případy silného menstruačního krvácení po první, druhé a posilovací dávce Comirnaty (Pfizer) a Spikevax (Moderna),“ uvedla EMA v prohlášení. Po přezkoumaní údajů došli vědci k závěru, že existuje přinejmenším přiměřená možnost, že výskyt silného menstruačního krvácení je spojen s těmito vakcínami. Odborníci proto doporučují, aby silné menstruační krvácení bylo uvedeno jako vedlejší účinek v příbalových informacích těchto dvou mRNA vakcín proti koronaviru.


Evropská agentura pro léčivé přípravky také uvedla, že neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že silné krvácení hlášené u některých žen má nějaký dopad na reprodukci a plodnost. I nadále přínosy vakcíny převažují nad riziky. Případy silného menstruačního krvácení byly sledovány na národní i evropské úrovni od doby, kdy se objevily první hlášení o změnách menstruačního cyklu mezi očkovanými ženami. Francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv (ANSM) začala v červenci letošního roku shánět informace od žen, který měly tyto problémy, a předala je Evropské agentuře pro léčivé přípravky.

Nahlášené problémy se týkaly hlavně změn v délce cyklu a intenzity krvácení, které bylo bolestivější. Některé ženy pociťovaly tyto změny i šest měsíců po očkování. Podle france24.com Francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv i nadále pokračuje ve výzkumu tohoto problému.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze