Gen nalezený u opic a myší by mohl pomoci v boji se smrtelnými nemoci

Gen nalezený u opic a myší by mohl pomoci v boji se smrtelnými nemoci
Fotografie: unsplash.com
  • Geny zvířat by mohly pomoci k vývoji léků proti HIV nebo Ebole
  • Díky tomu se vir nemůže šířit dál v těle, a to ho úplně zastaví
  • Tento proces proběhl bez narušení metabolizmu nebo souvisejících buněčných funkcí

Celostátní tým výzkumníků vedený vědci z lékařské fakulty univerzity v Utahu a Rockefellerovi university objevil, jak se dokáží geny myší a opic prolínat se smrtelnými viry, jako je HIV nebo Ebola. Vědci se domnívají, že by tento nález mohl pomoci k vývoji léků, které by mohly pomáhat lidem.


Gen, který se nazývá retroCHMP3, dokáže zabránit viru, aby se šířil v těle. „Byl to neočekávaný objev,“ uvedl hlavní autor studie Ph.D. Nels Elde. U lidí a některých tvorů je gen CHMP3 dobře známý tím, že hraje klíčovou roli v buněčných procesech, které jsou životně důležité pro zachování integrity buněčné membrány a buněčného dělení.

HIV a některé další viry se snaží touto cestou uvolnit z buněčné membrány a infikovat další buňky. Na základě výzkumu Nelse Eldeho a jeho kolegů mají podezření, že duplikace genu CHMP3 u opic a myší brání ochraně před viry, jako je HIV a další virová onemocnění. Na základě tohoto zjištění začali vědci zkoumat, zda gen retroCHMP3 může fungovat jako antivirotikum.

Vědci pomocí genetických nástrojů přesvědčili lidské buňky, aby vytvořily gen retroCHPM3 nalezený u opic. Poté nakazili buňky virem HIV. Zjistili, že virus má potíže přenést se na ostatní buňky. To znamená, že to vir zastavilo. Celý proces proběhl bez narušení metabolizmu nebo souvisejících buněčných funkcí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze