Globální oteplování souvisí s předčasnými porody

Globální oteplování souvisí s předčasnými porody
Fotografie: unsplash.com
  • Vědci sledovali 200 tisíc novorozených dětí a zjistili, že děti vystavené vyšším teplotám měly o 5 % větší riziko rychlého přibírání na váze
  • Znečištěné ovzduší od požárů zvyšuje riziko vrozených vad
  • Zvýšený počet znečisťujících částic v ovzduší má vliv na možnost přirozeného početí

Šest nových studií došlo k závěru, že klimatická krize může poškodit zdraví plodu a kojenců. Vysoké teploty mohou mít vliv na rychlejším přibírání na váze u dětí. To zvyšuje riziko obezity v pozdějším věku. Vyšší teploty mohou mít také vliv na předčasný porod, který může způsobit celoživotní následky.


Jiné studie ukázaly, že vystavení těhotných žen kouři způsobeného požáry zdvojnásobilo riziko vážných vrozených vad. Snížená plodnost bylo zase spojována se znečištěným ovzduším spalováním fosilních paliv. A to i v malé míře. Studie publikovaná v časopise Pediatric and Perinatal Epidemiology se zaměřila na celý svět od Ameriky po Dánsko, Izrael a Austrálii.

„Již od plánování těhotenství přes rané dětství až po dospívání začínáme pozorovat dopady klimatických rizik na zdraví. Je to problém, který se týká každého. Tyto extrémní události budou ještě závažnější s pokračující změnou klimatu,“ řekl profesor Gregory Wellenius pro theguardian.com. Souvislost mezi obezitou a vysokou teplotou planety potvrdila studie v Izraeli. Vědci sledovali 200 tisíc novorozených dětí a zjistili, že děti vystavené vyšším teplotám měly o 5 % větší riziko rychlého přibírání na váze. Celosvětově nyní trpí nadváhou 18 % dětí.

Vědci dále zkoumali 2 miliony porodů. Ve 40 % případů se ukázalo, že matka žila v okruhu přibližně 24 kilometrů od lesního požáru, který zhoršil kvalitu ovzduší. Ukázalo se, že u 28 % z nich se zvýšilo riziko vrozené vady dítěte. V Dánsku se vědci zaměřili na 10 tisíc párů, které se snažily otěhotnět. Vědci zjistili, že zvýšený počet znečišťujících částic v ovzduší ovlivnil možnost přirozeného početí o 8 %.