Hlavici se vzorkem asteroidu Bennu se konečně podařilo po měsících práce otevřít

Hlavici se vzorkem asteroidu Bennu se konečně podařilo po měsících práce otevřít
Fotografie: NASA/Robert Markowitz
  • Hlavice obsahuje 35 spojovacích prvků, přičemž dva se nedařilo týmu povolit
  • Po měsících hledání řešení, se podařilo hlavici uvolnit a otevřít
  • Jaké množství vzorku je uvnitř, zatím nebylo zjištěno

Než se NASA podařilo dostat vzorek z asteroidu Bennu na Zemi, trvalo to několik let. 24. září minulého roku se vědcům konečně dostala do rukou návratová kapsle, ve které byla uložena hlavice se vzorkem. Do ní byl nabrán materiál pocházející z asteroidu Bennu, ke kterému dolétla kosmická loď OSIRIS-REx. V říjnu pak NASA ukázala první materiál, který byl sesbírán kolem uzavřené hlavice. Do ní samotné se ale týmu nedařilo dostat, jelikož spojovací materiál byl zaseknutý a nešel otevřít.

Naši inženýři a vědci měsíce neúnavně pracovali v zákulisí, aby nejen zpracovali více než 70 gramů materiálu, ke kterému jsme měli přístup dříve, ale také navrhli, vyvinuli a otestovali nové nástroje, které nám umožnily překonat tuto překážku,“ řekla Eileen Stansbery, vedoucí divize Vědy pro výzkum a průzkum astromateriálů. Hlavice obsahuje 35 upevňovacích prvků – dva z nich ale nešly otevřít pomocí předem schválených nástrojů, které byly pro otevření určeny. NASA však nyní uvedla, že se tyto dva spojovače podařilo odstranit a nic již nebrání přístupu ke vzorku.

Hlavice Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism, neboli TAGSAM skrývá uvnitř zatím nespecifické množství materiálu. Tým musí provést ještě několik posledních kroků, aby byl odhalen. To vše celou dobu provádí v takzvané čisté místnosti, aby se prakticky vyloučila možnost jakékoliv kontaminace. Vzorky budou následně hermeticky uzavřeny a rozeslány vědcům po celém světě. Většina však zůstane uchována pro budoucí generace, které budou mít lepší přístroje k prozkoumání.


Aniž by se tým do hlavice dostal, sesbíral okolo ní 70,3 g materiálů. I toto množství by stačilo pro úspěšnou misi. NASA si dala za cíl přinést na Zemi alespoň 60 gramů tohoto vesmírného kamene, který je přibližně stejně starý jako naše Sluneční soustava a mohl by tak přinést odpovědi na to, jak se formovaly planety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze