NASA dnes odhalí vzorek z asteroidu Bennu. Dívejte se živě

NASA dnes odhalí vzorek z asteroidu Bennu. Dívejte se živě
Fotografie: NASA/Keegan Barber
  • Od 17:00 SELČ bude NASA vysílat živě odhalení vzorku
  • Ten se na Zemi dostal 24. září v návratové kapsli
  • Bennu pochází z dob, kdy se naše Sluneční soustava teprve vyvíjela

Pokud vás zajímá, jak vypadá vzorek asteroidu, který je starý přibližně 4,5 miliardy let, NASA vám to dnes umožní. Od 17:00 středoevropského času bude vysílat živě odhalení vzorku v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu. Vzorek asteroidu Bennu se na Zemi dostal 24. září s pomocí návratové kapsle, která ho ochránila při průletu atmosférou.

Mise OSIRIS-REx

Kosmická loď byla vypuštěna 8. září 2016 a od té doby směřovala k asteroidu Bennu. K němu dorazila 3. prosince 2018 a začala jej studovat. 20. října 2020 se kosmická loď přiblížila k povrchu asteroidu a pomocí robotického ramene odebrala vzorek a vložila jej do návratové kapsle. Původně se očekávalo, že povrch Bennu bude pevný, ale po odběru se zjistilo, že jej pohromadě drží jen velmi slabá gravitace.

10. května 2021 se kosmická loď vydala zpět k Zemi, což ji trvalo 2,5 roku. Do atmosféry ale nesestoupila společně se vzorkem, pouze jej vypustila a znovu se od Země vzdálila. Mise OSIRIS-REx byla pro ni ukončena a započala další – OSIRIS-APEX. Sonda je nyní podle NASA na cestě k asteroidu Apophis, který má v průměru 370 metrů a v roce 2029 prolétne kolem Země ve vzdálenosti pouhých 32 000 km.


Pro NASA je to první návratová mise – mimo měsíční půdu – kdy se podařilo vesmírný materiál dostat na Zemi. Bennu pochází z dob, kdy vznikala naše Sluneční soustava a mohl by tak přinést odpovědi na to, jak vznikaly jednotlivé planety a zda vzniknul život na Zemi srážkami s jinými vesmírnými objekty, které mohly přinést oragické sloučeniny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze