NASA ukázala vzorek z asteroidu Bennu, který je starý jako naše Sluneční soustava

NASA ukázala vzorek z asteroidu Bennu, který je starý jako naše Sluneční soustava
Fotografie: NASA/Erika Blumenfeld, Joseph Aebersold
  • Týmu se podařilo po měsících práce otevřít hlavici se vzorkem
  • Celkovou váhu zatím NASA nezveřejnila
  • Asteroid Bennu by mohl přinést informace o tom, jak vznikaly planety

Mise OSIRIS-REx byla úspěšně ukončena již minulý rok v září, kdy kosmická loď vypustila návratovou kapsli, v níž byl uložen vzorek asteroidu Bennu. Ten je přibližně stejně starý jako naše Sluneční soustava a mohl by tak vědcům poskytnout odpovědi na to, jak vznikaly planety. Návratová kapsle musela být nejdříve přemístěna do místnosti, která zabraňuje jakékoliv kontaminaci a následně vědci chtěli otevřít hlavici, ve které se vzorek nachází. Při otevírání však nastaly potíže a tým tak musel použít jiné přístroje, než které byly původně pro otevření určeny.

Po měsících práce se tak podařilo otevřít hlavici, ve které se nachází vzorky z asteroidu. Některé kamínky dosahují velikosti až 1 cm. Celkovou hmotnost zatím NASA neuvedla, ale měla by být zveřejněna v následujících týdnech. Vědci ale již předtím sesbírali 70,3 gramu materiálu, který se nacházel okolo uzavřené hlavice. Už toto množství překonalo původní cíl, kdy NASA chtěla dostat na Zemi alespoň 60 gramů.

Otevření mechanismu Touch-and-Go-Sample-Acquisition-Mechanism (TAGSAM) se týmu podařilo už 10. ledna, NASA ale informaci zveřejnila až nyní. Tým bude aktuálně připravovat vše pro to, aby byly vzorky přeneseny na podnosy, kde budou následně vyfoceny. „Kurátorský tým vydá katalog všech vzorků Bennu koncem tohoto roku, což umožní vědcům a institucím po celém světě předkládat žádosti o výzkum nebo vystavení,uvedla NASA v aktualizaci.


Bennu je asteroid, který by mohl přinést informace o tom, jak vznikaly jednotlivé planety, včetně Země. Vědci si původně mysleli, že se jedná o pevný kámen a kosmická loď odebere vzorky z jeho povrchu. Ve chvíli, kdy se ale dotkla jeho povrchu, začala se okamžitě propadat. To znamená, že tento vesmírný kámen pohromadě drží jen slabá gravitace, nebo elektrostatická síla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze