Hubbleův teleskop sleduje tři galaxie, jak se sráží v jednu

Hubbleův teleskop sleduje tři galaxie, jak se sráží v jednu
Fotografie: NASA
  • Galaxie jsou od sebe vzdáleny pouhých 50 tisíc světelných let a souhrnně se nazývají SDSSCGB 10189
  • Navzájem se gravitačně přitahují, až později vznikne jedna obří galaxie
  • Pozorování slučování může pomoci dozvědět se více o obřích galaxiích, které vznikly v raném vesmíru

Trio splývajících galaxií souhrnně pojmenované jako SDSSCGB 10189 v souhvězdí Boötes zachytil Hubbleův teleskop. Galaxie jsou u sebe již tak blízko, že se vzájemně gravitačně přitahují, až se spojí do jedné obří galaxie. Podle NASA jsou od sebe vzdáleny asi jen 50 000 světelných let a vzájemnou gravitací se deformují a postupně spojují.

Pokud vám přijde tato vzdálenost velká, ve vesmírných poměrech je to tak blízko, že kolizi již nelze zabránit. Například naše nejbližší velká galaxie Andromeda je od Mléčné dráhy vzdálena více jak 2,5 milionu světelných let a i přes tuto vzdálenost je již dnes jasné, že se také jednou srazí a vytvoří jednu. Tři hvězdotvorné galaxie po sloučení využije Hubbleův teleskop pro výzkum původu největších a nejhmotnějších galaxií ve vesmíru, které vznikly na počátku vesmíru a říká se jim nejjasnější kupy galaxií (BCG). Astronomové se domnívají, že vznikly právě spojením velkých galaxií bohatých na plyn. Očekávají, že by se mohli dozvědět více o tom, jak se tyto obrovské galaxie ve vesmíru formovaly.


Teleskop využije dva přístroje pro pozorování

Hubble pro sledování galaxií využívá přístroj Wide Field Camera 3, který byl naistalován na teleskop v roce 2009 při čtvrté misi v rámci jeho vylepšení. Díky tomuto přístroji vidí Hubble dále do vesmíru. Využívá elektromagnetické spektrum od ultrafialového až po viditelné. Druhým přístrojem je Advanced Camera for Surveys, který byl instalován na teleskop v roce 2002, kdy proběhla třetí servisní mise, je schopný pozorovat ve viditelném spektru světla z raných galaxií.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze