Hubbleův teleskop zachytil na snímku pozůstatky supernovy

Hubbleův teleskop zachytil na snímku pozůstatky supernovy
Fotografie: NASA, ESA
  • Materiál vychrlený do okolí je vzdálený 160 000 světelných let
  • Vědci se domnívají, že oblaka prachu a plynu skrývají neutronovou hvězdu

Pozůstatky supernovy teleskop zachytil ve Velkém Magellanově mračnu. Hvězda pojmenovaná DEM L 190 došla ke svému konci a vybuchla jako supernova. Trosky z kataklyzmatické smrti jsou od nás vzdáleny přibližně 160 000 světelných let v souhvězdí Dorado. Z materiálu vyvrženým do vesmíru se nakonec stane nový stavební materiál pro nové hvězdy ve Velkém Magellanově mračnu.

Pozůstatky supernovy se táhnou o šířce 75 světelných let a vědci se domnívají, že oblak materiálu ukrývá rychle rotující neutronovou hvězdu, která vznikla po zhroucení DEM L 190. Neutronové hvězdy jsou malé, ale hmotné. Čajová lžička materiálu této hvězdy by vážila asi 4 miliardy tun. Hvězda by měla být podle space.com velká asi jako naše Slunce a otočit by se měla každých 8 sekund.


To, že se zde nachází neutronová hvězda, astronomové tuší z důvodu, že v roce 1979 zachytili v tomto místě vysokoenergetický gama záblesk a později ještě několik dalších. Neutronové hvězdy, které mají silné magnetické pole a vyzařují elektromagnetické záření, jsou také známé jako pulsary.

Tento snímek ukázala ESA již v roce 2003, ale nový snímek byl vylepšen i díky výkonnější kameře Wide Field Camera 3, která nahradila starší Wide Field Planetary Camera 2. Ze staršího přístroje byl snímek taktéž využit a vědci je spojili v jeden, aby byly vidět lépe vrstvy plynu, které jsou zobrazeny modrou a oranžovou barvou, a také hvězdy v pozadí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze