Webbův teleskop pořídil snímek oblasti zvané Pilíře stvoření

Webbův teleskop pořídil snímek oblasti zvané Pilíře stvoření
Fotografie: NASA
  • Tato oblast byla již dříve pozorována Hubbleovým vesmírným dalekohledem
  • Díky infračervenému světlu detekovanému Webbovým teleskopem obsahuje snímek obrovské množství hvězd
  • Pilíře stvoření se nachází v Mléčné dráze ve vzdálenosti asi 6 500 světelných let

Webbův teleskop pořídil detailní snímek místa zvaného Pilíře stvoření (Pillars of Creation), kde se v hustých oblacích plynu a prachu formují hvězdy. Pilíře stvoření se nacházejí v Orlí mlhovině, která je vzdálena asi 6 500 světelných let od Země. Trojrozměrné sloupy v tomto místě jsou tvořeny mezihvězdným plynem a prachem. Nejedná se o první snímek této oblasti, poprvé jej zachytil Hubbleův vesmírný dalekohled v roce 1995 a později se k ní vrátil v roce 2014. Nedokázal však poskytnout na rozdíl od svého nástupce snímek, kde jsou hvězdy tak dobře viditelné.

Ostrý snímek pořídil Webbův přístroj Near–Infrared Camera (NIRCam), který zobrazuje hvězdy, které vznikly jen před několika sty tisíci lety. Díky tomu, že Webbův teleskop detekuje infračervené světlo, může vidět skrze mraky a zachytit protohvězdy. Na snímku lze také vidět rudá místa, která vypadají jako láva. Tento efekt způsobují právě mladé hvězdy, které tryskají nadzvukovou rychlostí proudy materiálu, který se sráží s okolními plyny a prachem.


Ačkoli se může zdát, že infračervené světlo umožnilo Webbovu teleskopu „prorazit“ mraky a odhalit velké kosmické vzdálenosti za těmito pilíři, na snímku nejsou žádné galaxie. Místo toho směs průsvitného plynu a prachu – známá jako mezihvězdné médium v nejhustší části disku naší galaxie Mléčné dráhy – blokuje náš pohled na hlubší vesmír,“ popsala NASA snímek. Nový pohled na Pilíře stvoření by měl pomoci vědcům lépe chápat, jak po miliony let z těchto prachových mračen vznikají hvězdy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze