Říká se, že blesk neuhodí dvakrát do stejného místa – není to pravda!

Vyvracíme nejčastější mýty
Říká se, že blesk neuhodí dvakrát do stejného místa – není to pravda!
Fotografie: pixabay.com
  • Tato fráze vznikla jako přirovnání pro to, že se nic špatného nemůže stát dvakrát
  • Blesk může zasáhnout stejné místo opakovaně, a to i během jedné bouřky
  • Existují i případy, kdy byli lidé zasaženi bleskem několikrát

Vítám vás u dalšího dílu, kde se zaměřujeme na mýty, které jsou mezi lidmi tak zažité, že někdy ani neuvažujeme o tom, že by nebyly pravdivé. Dnes se zaměříme na blesk. O něm se říká, že dvakrát do stejného místa neudeří. Jenže to není pravda. Neexistuje žádná vyšší síla, která by blesku zakázala udeřit do stejného místa opakovaně, a to zejména na vyšších místech. Kde se tedy tento mýtus vzal a jak to s blesky je?

Blesk je elektrický výboj z mraků, který vytváří jasný záblesk světla. Je doprovázen hromem, který pomáhá určit, jak daleko se bouřka od nás nachází. Čím delší proluka je mezi bleskem a hromem, tím je bouřka od místa, kde se nacházíme, vzdálenější.

Blesk může uhodit dvakrát do stejného místa

A nejen dvakrát – například pokud se jedná o vyvýšené místo nebo přímo hromosvod. Fráze, že blesk nikdy neuhodí dvakrát do stejného místa vznikla podle britannica.com jako přirovnání pro to, že cokoliv špatného, co už se vám stalo, se nikdy nestane podruhé. Stejně tak se ale tato fráze může použít ve chvíli, kdy se vám stane něco dobrého, například vyhrajete v loterii.

Bouřka nad městem

Výboj blesku trvá asi jen 30 milisekund a během bouřky jich může být opravdu mnoho. Stačí tedy jen jedna bouřka k tomu, aby blesk uhodil do stejného místa. Existují navíc místa, která blesky přitahují – klasicky to jsou vysoké budovy a stromy ve vyšších polohách. Například do antény Empire State Buiding udeří blesk průměrně 25krát za rok.

Není ale pravidlem, že blesk udeří vždy do nejvyššího místa. Blesk může klidně zasáhnout člověka stojícího poblíž budovy, která je logicky vyšší než on. Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) uvádí, že riziko zasažení bleskem nesníží ani přikrčení a při bouřce je potřeba hledat úkryt.

A pokud jde o zásah člověka bleskem, existuje jen velmi malé procento, že se tak stane. Ale i tady najdeme případy, kdy byli lidé zasaženi vícekrát. Jak uvádí listverse.com, lidé dostali opakovaný zásah bleskem v rozmezí sekund, ale i let. Někteří zásah přežili bez větší újmy na zdraví, jiní museli být oživováni, a pro některé byl poslední zásah smrtelný. Tělem totiž projdou miliony voltů, a ačkoliv se jedná o zlomek vteřiny, mohou napáchat nevratné škody.

Jak se zachovat při bouřce?

Pokud se nacházíte venku, co nejrychleji se přemístěte do budovy. Nesmí se však jednat například o plechovou budku – musí jít o prostor, kde vás elektřina nemůže zasáhnout v případě uhození do budovy. Jako dobrý úkryt slouží i auto, ale musí mít kola, která slouží jako izolace. Pokud se nacházíte ve vodě, co nejrychleji se dostaňte na břeh, jelikož voda perfektně vede elektrický proud.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze