Je déšť opravdu příčinou nachlazení? Zjistěte, jak to ve skutečnosti je

Vyvracíme nejčastější mýty
Je déšť opravdu příčinou nachlazení? Zjistěte, jak to ve skutečnosti je
Fotografie: unsplash.com
  • Déšť nemůže být přenašečem virů, které způsobují nachlazení nebo chřipku
  • Může však způsobit oslabení imunity, čímž se tělo vystavuje většímu riziku onemocnění
  • Viry se nejlépe šíří v chladném a suchém počasí

Možná jste to také slyšeli už jako děti – nechoď ven v dešti, ještě nastydneš. Tato věta se nám vryla do paměti, a pokud v nepěkném počasí onemocníme, svádíme to většinou na nepřízeň počasí. Počasí ale za naše nachlazení opravdu nemůže. Ačkoli mu může do jisté míry pomoci, ze samotného deště onemocnět nemůžete. Jak to tedy je?

K onemocnění potřebujete viry nebo bakterie

Samotný déšť nemůže způsobit, že se nachladíte. Pokud byste pobývali delší dobu v mokru a chladu, může to snížit vaši tělesnou teplotu a jak dokládá studie z roku 2022, následně pak dojde k oslabení imunity. To znamená, že tělo je vystaveno většímu riziku chytit onemocnění. Déšť však viry – které jsou zodpovědné za běžné nachlazení a chřipku – nepřenáší.

Jak uvádí health.com, viry přenáší infikovaná osoba kapénkami. Stačí tedy, abyste se nacházeli v blízkosti a daná osoba kýchla, nebo jste se dotkli povrchu, kterého se předtím dotkla ona a následně si sáhli na oči, ústa či nos. Tímto způsobem se velmi dobře přenáší nemoci v dopravních prostředcích nebo na jiných místech, kde je více lidí.

rýma

Je pravdou, že během chladnějších a deštivějších dnů onemocní více lidí než v teplém a suchém počasí. Je to ale také tím, že trávíme více času uvnitř, kde se viry kumulují a je tak jednodušší je chytit. Nejlépe se virům daří v chladných a suchých podmínkách, v dešti se daleko hůře přenášejí. Pokud bychom tedy zašli do úplných detailů, tak déšť nepřímo může způsobit, že se více lidí bude kumulovat v uzavřených prostorách, kde se lépe viry šíří.

Jak se vyhnout onemocnění, když jste byli delší dobu v nepříznivém počasí?

Samozřejmě onemocnění se nelze vyhnout vždy na 100 %. Můžete ale šanci vždy alespoň o něco snížit. Podle Makati Medical Center je nejdůležitější mít vždy u sebe deštník nebo nepromokavou bundu. Důležité jsou také kvalitní boty, které jsou určené do špatného počasí a bude vám v nich teplo.

Pokud jste prochladli, po příchodu domů se osprchujte – teplá voda pomůže tělu lépe regulovat tělesnou teplotu po vystavení chladu. Navíc z těla smyjete případné viry a bakterie, které se mohly na těle usadit. Dobré je také před nástupem podzimu začít brát vitamíny na podporu imunity nebo do jídelníčku zařadit více ovoce a zeleniny.

Nezapomeňte si také po každém příchodu domů pečlivě umýt ruce mýdlem. Pokud to neuděláte, můžete si nevědomky po bytě roznést viry, kterým budete déle vystaveni. A nejde jen o viry, které způsobují nachlazení, ale i o další závažná onemocnění, jako je žloutenka. Doporučená délka mytí rukou antiseptickým mýdlem je 20 sekund.

V případě, že byste byli vystaveni delšímu pobytu v chladném počasí bez náležitého oblečení, může to vést k hypotermii, což je stav, který může vyžadovat lékařské ošetření. Hypotermie se projevuje třesem, vyčerpáním, ospalostí a ztrátou koordinace. Může ovlivnit funkce mozku, a proto v případech, kdy se již vyskytují jasné příznaky, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze