Strach z větrného počasí? Anemofobie je neobvyklý strach, který omezuje pohyb venku

Ty nejbizarnější fobie
Strach z větrného počasí? Anemofobie je neobvyklý strach, který omezuje pohyb venku
Fotografie: unsplash.com
  • Fobie vzniká po traumatické události, které byl člověk vystaven jako dítě nebo dospělý
  • Vítr osobám s anemofobií způsobuje bušení srdce, úzkost a paniku
  • Vhodnou léčbou jsou různé formy terapie

Vítejte u dalšího dílu seriálu, kde se zaměřujeme na ty nejzvláštnější fobie, které mohou lidé mít. Dnes se zaměříme na anemofobii – strach z větru. Jedná se o specifickou fobii, kterou člověk získá a většinou souvisí i s dalšími fobiemi, které se vztahují k počasí. O jaký strach tedy přesně jde a jak situaci musí lidé řešit?

Jak se anemofobie projevuje

Lidé mohou pociťovat strach z větru v různých situacích. Někomu může vadit jen slyšet vítr za zavřenými okny bytu, někomu vadí představa nacházet se venku, když fouká, nebo se přímo vystavit větru (kolotoče, otevřené okno v autě, autobuse při jízdě apod.). Někteří se také mohou bát větru, který značí příchod bouře. Často také podle verywellmind.com je tato fobie spjata s dalšími fobiemi, jako je lilapsofobie (strach z tornád a hurikánů) nebo astrafobie (strach z hromů a blesků).

Ve chvíli, kdy se dotyčný ocitne ve větru, nebo jej v extrémních případech pouze vidí či slyší, nastává u něj bušení srdce, hyperventilace, chvění, panika a úzkost. Osoba si začne okamžitě představovat nejhorší možné scénáře, které mají katastrofické konce, a přichází strach o život. Tyto úzkostné stavy samozřejmě vedou k vyhýbání se těmto situacím a lidé s touto fobií upadají do izolace.

žena v autě

Uzavření se doma, aby se člověk vyhnul jakémukoliv kontaktu s větrem, vede k izolaci od ostatních lidí, což může vést ještě k většímu prohloubení strachu, kdy se dotyčný bude bát jen vyjít ven, a navíc samota může vést k rozvoji deprese.

Jak tato fobie vznikne?

Jak už jsme naznačili, tato fobie není vrozená, ale u člověka se vytvoří po traumatickém zážitku. U většiny se tak fobie projeví po prožité katastrofické události, nebo se rozvine v dětství, kdy se děti bojí nepříznivého počasí a bouřek více. Fobie také může vzniknout poté, co dotyčná osoba přežila bouři nebo hurikán, a přitom přišla o domov nebo někoho blízkého. Mohlo se také jednat o vichřici, která poničila dům nebo přerušila elektrické vedení. Jakmile poté člověk slyší vítr, vzpomínky se mu oživí a pociťuje strach, i když se jedná jen o slabší vítr.

Jak se anemofobie léčí?

Fobie se nejlépe člověk zbaví za pomoci terapií. Nejdříve je však potřeba určit přesnou diagnózu a k tomu je nutné vyhledat lékaře, který následně navrhne léčbu. Nejčastěji se podle unacademy.com přistupuje ke kognitivně behaviorální terapii, která spočívá v tom, že terapeut se snaží s pacientem odstranit postupně negativní myšlenky a zmírnit je na neutrální. Dobrá je také expoziční terapie, která nutí pacienta vystavovat se postupně nepříjemným situacím a čelit jim.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze