IKEM potřetí obsadí etičtí hackeři. Dostanou 48 hodin na inovace ve zdravotnictví

IKEM potřetí obsadí etičtí hackeři. Dostanou 48 hodin na inovace ve zdravotnictví
Fotografie: European Health Hackathon 2021
  • Už potřetí bude Institut klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) hostit European Health Hackathon 2021
  • Setkání hackerů za účelem inovací ve zdravotnictví se uskuteční ve dnech 19.–21. listopadu 2021 a zúčastní se ho celkem 40 týmů z Česka i ze zahraniční
  • Hackery čeká intenzivních 48 hodin, během nichž mají za úkol vytvořit prototyp řešení jedné z 15 výzev
  • Vítězné týmy si rozdělí celkem 11 000 eur, získají řadu partnerských cen, a především dostanou možnost uvést svůj nápad do praxe a reálně pomoci v léčbě pacientů

Na evropský hackathon se letos přihlásilo celkem 190 účastníků, kteří budou soutěžit ve tříčlenných týmech. Každý tým si vybere jednu z 15 výzev, které se úzce dotýkají zapojení technologií do diagnostiky a léčby, a to v oblastech, jako je kardiologie, diabetes, chronická onemocnění nebo třeba komfort pacienta a orientace ve zdravotnickém zařízení.

Hackeři můžou na svých projektech pracovat fyzicky přímo v areálu IKEM nebo online. K dispozici jim po celou dobu budou odborníci z řad lékařů a mentoři z oblastí umělé inteligence nebo datových analýz. Požádat o radu tak budou moct například přednostu Kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiřího Froňka, kardiologa Marka Šramka, matematika, odborníka na umělou inteligenci Jana Kubanta, podnikatele a vývojáře Tomáše Kouřima nebo chirurga Tomáše Šebka.

Vítěz získá peníze na rozvoj nápadu

Program začíná hackerům už ve čtvrtek, kdy se potkají na tzv. Pre-Hack Day. Zde se seznámí s partnery a budou diskutovat o výzvách, které je čekají. Vlastní hackathon začne v pátek 19. listopadu v 9:00 představením výzev a partnerů akce. Práce na projektech odstartuje ve 13:00 a potrvá následujících 48 hodin. Vítězný tým, který obdrží odměnu 3 000 eur a další ceny od partnerů, vyhlásí porota v neděli v 16:30. Účast na slavnostním vyhlášení předběžně potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Máme velkou radost, že se z hackathonů v Institutu klinické a experimentální medicíny stala tradice. IKEM letos slaví 50 let od založení, tedy od doby, kdy se spojila špičková medicína s vědou a výzkumem. Toto směřování se snažíme v IKEM nadále rozvíjet a hackathony jsou toho skvělým příkladem. Minulé ročníky ukázaly, že v tomto netradičním formátu, tedy ve spojení hackerů, inovátorů a expertů z různých oborů, a ve velmi krátké době dokážou vzniknout nápady, které mají potenciál dostat se do reálného života a pomoci pacientům i lékařům,“ říká Ing. Petr Raška, vedoucí Odboru informatiky z IKEM.

Inovace, které skutečně pomáhají

V loňském roce se stal vítězem tým hackerů, který v rekordně krátkém čas vytvořil funkční aplikaci a demo verzi webu pro optimalizaci podávání parenterálních léků. Řešení díky anonymizovaným datům pacientů umožňuje zpřesnit dávkování léčiv a výrazně usnadňuje práci zdravotnickému personálu.

Při pořádání hackathonů spolupracujeme s odborníky v daném oboru a klademe velký důraz na to, aby výzvy skutečně řešily reálné problémy. Jedním z kritérií při výběru vítěze je možnost efektivně uvést prototyp do praxe. Snažíme se, aby inovace z hackathonů nezůstávaly jen v hlavách programátorů, designérů a dalších expertů. V tom nám samozřejmě velmi pomáhají i naši partneři,“ vysvětluje inovátor a spolupořadatel Tomáš Studeník ze společnosti CEE Hacks.

European Health Hackathon

Mezi partnery akce patří například společnost AstraZeneca, která věnuje grant v hodnotě 200 000 korun na půlroční spolupráci s jedním z týmů, nebo vývojáři InterSystem, kteří tři nejlepší týmy odmění 3 000 eury a firma Edwards Lifesciences odmění tým, který vyřeší jejich výzvu, 2 000 eury.

European Health Hackathon

15 výzev pro inovátory:

  1. Detekce srdečního tepu pomocí mobilního telefonu
  2. Měření kontinuálního močového výdeje u hospitalizovaných pacientů
  3. Mobilní navigace po IKEM (i pro slepé)
  4. Národní registr IVLP receptů (léčivé přípravky individuálně připravené pro konkrétního pacienta)
  5. Volumetrie pro TX jater v prostředí virtuální reality
  6. Zpracování obrazu nohou/ran na základě snímků z termokamery
  7. Předpověď pravděpodobnosti zatížení ambulance na základě dat ze systému zCase a dalších parametrů
  8. Kvantifikace parametru SAD jako prognostického markeru pro diabetickou nohu
  9. Chronické onemocnění ledvin – skrytá hrozba, která nebolí
  10. Detekce aortální stenózy na základě EKG
  11. Detekce aortální stenózy pomocí cNLP (klinické zpracování přirozeného jazyka)
  12. Detekce aortální stenózy z neinvazivních křivek krevního tlaku
  13. 75 let a stále v plné síle – řešení pro pacienty po transkatetrové implantaci aortální chlopně
  14. Předpověď srdečního selhání
  15. Inovace v FHIR (rozhraní pro výměnu elektronických zdravotních záznamů)
tisková zpráva
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze