Indie dnes zahájí misi Chandrayaan 3. Cílem je přistát na Měsíci

Indie dnes zahájí misi Chandrayaan 3. Cílem je přistát na Měsíci
Fotografie: ISRO
  • Start je naplánován na 11:05 středoevropského času
  • Předchozí kosmické lodi Chandrayaan 2 se nepodařilo na měsíčním povrch přistát
  • Lander by měl přistát na Měsíci na konci srpna a vypustit malý rover

Start indické mise Chandrayaan 3 je naplánován dnes na 11:05 SELČ. Cílem mise je přistát na Měsíci a vypustit malý rover. Pokud se plán podaří, bude se jednat o první přistání na Měsíci Indické kosmické agentury (ISRO). Kosmická loď odstartuje na vrcholu rakety LVM3 z vesmírného střediska Satish Dhawan Space Center. Agentura bude start vysílat živě, přičemž online vysílání zahájí přibližně hodinu před startem.

Chandrayaan 3 navazuje na předchozí misi Chandrayaan 2, která se pokusila přistát na měsíčním povrchu v září 2019, ale podle space.com se těsně před přistáním objevily problémy s brzdovými tryskami a kosmická loď narazila na povrch. Mise ale nebyla úplně neúspěšná, zahrnovala totiž i orbiter, který dodnes v pořádku funguje na oběžné dráze Měsíce.

Kosmická loď se skládá z přistávacího modulu a roveru, přičemž každý z nich má několik vědeckých přístrojů, které budou například měřit tepelnou vodivost a teplotu, nebo seismickou aktivitu v okolí místa přistání. Rover bude mít rentgenový spektrometr a laserem indukovaný spektroskop. Cílem mise je podle ISRO demonstrovat bezpečné a měkké přistání na měsíčním povrchu, funkčnost roveru na Měsíci a také provádět na místě vědecké experimenty.


Přistání je naplánováno na konec srpna poblíž jižního pólu Měsíce a poté by měla hlavní mise trvat přibližně 14 pozemských dní. Lander váží něco málo přes 1 700 kg a rover, který bude uvnitř něho uložen, váží pouhých 26 kg. Pokud se tentokrát přistání podaří, Indie se přidá ke Spojeným státům, Sovětskému svazu a Číně. Pouze těmto státům se totiž doposud podařilo na Měsíci přistát.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze