Jak může červené světlo ovlivnit váš spánek?

Jak může červené světlo ovlivnit váš spánek?
Fotografie: unsplash.com
  • Červené světlo má kromě spánku pozitivní vliv i na lidský organismus
  • Pomáhá synchronizovat cirkadiánní rytmu a ovlivňuje produkci melatoninu
  • Červené světlo snižuje úzkost a stres

Červené světlo je jednou z barevných složek viditelného spektra, která má pozitivní účinky na lidský organismus. Nedávný výzkum naznačuje, že červené světlo může mít kladný vliv na kvalitu spánku. Podle cnn.com existuje stále rostoucí zájem o červené světlo jako terapeutický prostředek pro zlepšení spánku a celkového zdraví. Studie ukazují, že červené světlo může pomáhat synchronizovat cirkadiánní rytmus těla, což je biologický rytmus, který ovlivňuje spánek, bdění a další fyziologické procesy.


„Nejdůležitější věcí, která ovlivňuje a trénuje naše cirkadiánní rytmy 24 hodin denně, je světlo. A světlo má mnoho, mnoho různých vlnových délek. Proto, když mluvíme o modrém nebo červeném světle, nemluvíme o červeně zbarvené žárovce. Je to vlnová délka světla,“ uvedl Dr. Raj Dasgupta. Jedním z hlavních mechanismů, kterým červené světlo ovlivňuje spánek, je jeho schopnost ovlivnit produkci melatoninu. Melatonin je hormon, který se produkuje v těle ve tmě a pomáhá regulovat spánek a bdění. Jedná ze studií ukazuje, že červené světlo může zabránit produkci melatoninu, což může vést k rychlejšímu usínání a lepšímu spánku. Dalším potenciálním přínosem červeného světla pro spánek je jeho schopnost snížit úzkost a stres. Několik studií prokázalo, že červené světlo může mít relaxační účinky a pomáhat uklidnit mysl. Tím se vytváří ideální prostředí pro usínání a odpočinek.

Existují také přístroje, které využívají červené světlo jako součást terapeutického přístupu k poruchám spánku, jako je nespavost. Tyto přístroje, známé jako červené světelné terapie, vysílají specifické dávky červeného světla, které mají stimulovat produkci serotoninu a melatoninu, hormonů spojených se spánkem a náladou.

Je důležité si uvědomit, že ačkoli existují pozitivní výsledky a přínosy červeného světla pro spánek, je stále potřeba provést další výzkum a studie, aby se získalo více informací o jeho účinnosti a nežádoucích účincích. Pokud ale máte i přes správnou spánkovou hygienu problémy s nespavostí nebo přerušovaným spánkem, zkuste po konzultaci s odborníkem vyzkoušet červené světlo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze