Jaká je nejlepší poloha pro spánek?

Jaká je nejlepší poloha pro spánek?
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkum ukázal, že nejlepší poloha pro spánek je na boku
  • Trvalé spaní na zádech může způsobit spánkovou apnoe
  • Spaní na boku přichází až v dospělosti
  • Děti starší tří let tráví ve spánku na boku, na zádech i na čele v průměru stejně dlouhou dobu

Pokud žijete v místech postižených nedávnými vlnami veder, je možné, že jste se v noci převalovali a zkoušeli různé spací polohy, abyste se cítili pohodlně. Co však říkají vědecké poznatky o tom, které spací polohy jsou skutečně nejlepší?

Nejprve je třeba zjistit, v jaké poloze lidé spí. Můžete se jich samozřejmě zeptat, ale my si ve skutečnosti pamatujeme jen to, jak jsme leželi, když jsme se snažili usnout, a v jaké poloze jsme se probudili. Aby vědci zjistili více, vyzkoušeli různé techniky, včetně natáčení lidí během spánku nebo používání přenosné techniky, která monitoruje jejich pohyby.

Podle BBC výzkumníci v Dánsku použili malé detektory pohybu připevněné na stehna, horní část zad a horní část paží dobrovolníků předtím, než šli spát, aby zjistili jejich oblíbenou polohu při spánku. Zjistili, že během pobytu v posteli strávili lidé něco málo přes polovinu času na boku, přibližně 38 % na zádech a 7 % na břiše. Čím byli lidé starší, tím více času trávili na boku. Tento způsob spaní se u nás projevuje až v dospělosti, protože děti starší tří let tráví ve spánku na boku, na zádech i na čele v průměru stejně dlouhou dobu. Miminka mezitím spí převážně na zádech, protože jsou tak z bezpečnostních důvodů ukládána do postýlek.

Některé případy chrápání jsou způsobeny těžkou formou obstrukční spánkové apnoe, kdy se dýchání během spánku zastavuje a spouští. Bylo zjištěno, že se tato porucha častěji vyskytuje u lidí, kteří spí trvale na zádech. Ležení na boku naopak pomáhá uvolnit horní cesty dýchací a zabraňuje tomu, aby uvula (masitý kousek, který visí v zadní části krku) a jazyk překážely v krku, což vede k omezení chrápání. V některých případech se ukázalo, že přechod od spánku převážně na zádech ke spánku převážně na boku zcela vyřeší problém spánkové apnoe.

Spaní na boku může mít i další výhody. Například výzkum spánkového režimu svářečů na kontejnerových lodích v Nigérii ukázal, že ti, kteří spali na zádech, trpěli častěji bolestmi zad než ti, kteří spali na boku. To však neznamená, že spánek na boku vyhovuje všem nebo že je lékem na všechny bolesti. Záleží na vašich potížích a přesné poloze, kterou během spánku zaujmete. Výzkumníci v západní Austrálii sledovali ložnice dobrovolníků po dobu 12 hodin v noci pomocí automatických kamer a zjistili, že ti, kteří uvedli, že se pravidelně budí se ztuhlým krkem, tráví více času spánkem v polohách, které výzkumníci označují jako „provokativní polohy při spánku na boku“. Toto slovní spojení může ve vaší mysli vyvolat nejrůznější představy, ale v tomto kontextu znamená spaní na boku v pokroucené poloze, například s horním stehnem sahajícím přes druhé stehno, čímž dochází k pokroucení páteře. Naproti tomu lidé, kteří spali v rovnější, více podepřené poloze na boku, uváděli, že mají menší bolesti krku.

Co z toho všeho tedy můžeme vyvodit? Za prvé spánek na boku má několik výhod, ale vaše držení těla může mít vliv na bolesti krku a zad. Chrápání se stupňuje, pokud spíte na zádech, ale každý z nás je jiný, takže to stále může být způsob, jakým se vám spí nejlépe. Pokud se vám v současné poloze nespí dobře, vyplatí se vyzkoušet nové polohy a vést si deník. Nezapomínejte však, že byste neměli být příliš posedlí různými polohami, jinak byste se kvůli tomu mohli během noci i budit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze