Špatný spánek má negativní vliv na váš každodenní život. Jak ho zlepšit?

Špatný spánek má negativní vliv na váš každodenní život. Jak ho zlepšit?
Fotografie: unsplash.com
  • Spánkový deficit negativně ovlivňuje naši schopnost myslet, reagovat, pamatovat si a řešit problémy
  • Lidé často žijí se spánkovým deficitem a ani si to neuvědomují
  • Odborníci nedoporučují takový problém řešit léky na spaní

Vánoční stres, problémy v práci, obavy o finance a problémy v rodině – tyto a mnohé další starosti se mohou postarat o vaši bezesnou noc. A pokud je takových nocí víc, vytvoříte si tzv. spánkový dluh, za který zaplatíte v podobě neschopnosti myslet, plánovat nebo ovládat své emoce.

„Spánkový dluh, také nazývaný spánkový deficit, je rozdíl mezi množstvím spánku, které někdo potřebuje, a množstvím, které skutečně dostane. Spánek ovlivňuje naši schopnost myslet, reagovat, pamatovat si a řešit problémy,“ uvedl pro cnn.com specialista na spánek Dr. Raj Dasgupta, docent klinické medicíny na Keck School University of Southern California. Mezi příznaky spánkového deficitu patří nedostatek motivace k plnění každodenních úkolů, nedostatek produktivity v práci, problémy s pamětí a nízký zájem být ve společnosti.

Nedostatečný spánek je také silně spojen se sníženou empatií a emoční regulací. To často vede ke špatné komunikaci s ostatními a následným konfliktům či hádkám,“ dodal Dr. Raj Dasgupta.


Někteří lidé žijí se spánkovým deficitem dlouhodobě a ani si to neuvědomují. Myslí si, že den zvládají a jejich nálada se s nedostatečným spánkem nijak nemění. Experimentální studie ale ukázaly, že se lidé cítili stále více unavení. „Neexistuje žádný vzorec, který ukáže, kolik spánku už je opravdu málo, ale čím déle jste bez spánku, tím déle bude trvat, než ho budete mít zase dostatek,“ uvedla specialistka na spánek Kristen Knutson, docentka neurologie a preventivní medicíny na Feinberg School of Medicine v Chicagu. Dodala, že k obnovení všech kognitivních funkcí a regulace nálady budou potřeba více než dva dny spánku.

Co dělat, pokud trpíte spánkovým deficitem? Odborníci nedoporučují tento problém řešit prášky na spaní. „Léky na spaní mohou být jen velmi výjimečným pomocníkem pro ty, kteří trpí chronicky špatným spánkem. Dlouhodobé užívání může vést k závislosti, lidé pak už nedokáží bez prášků spát,“ uvedl Dr. Raj Dasgupta.

Nejdříve se ujistěte, že neužíváte léky, které by mohly mít negativní vliv na váš spánek. Opravdu důležité je, aby pro vás spánek začal být stejně důležitý jako například jídlo, pohyb, hygiena nebo jakékoliv jiné návyky, které děláte každý den. „Ujistěte se, že prostředí vaší ložnice je tiché, tmavé a vaše postel je pohodlná. Pokud neustále špatně spíte a ovlivňuje to vaše každodenní fungování, zvažte konzultaci s odborníkem na spánek,“ uvedl Dr. Bhanu Prakash Kolla.

Americká akademie spánkové medicíny radí, že pokud jste dospělí ve věku 18 až 60 let, měli byste každou noc spát 7 nebo více hodin. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí však třetina dospělých v USA spí méně než 7 hodin denně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze