Vědci našli způsob, jak prodloužit životnost čerstvých těstovin

Vědci našli způsob, jak prodloužit životnost čerstvých těstovin
Fotografie: unsplash.com
  • U běžně balených těstovin se začíná po 90 dnech objevovat plíseň
  • Díky novému způsobu balení těstovin se může prodloužit jejich životnost o měsíc
  • K prodloužení trvanlivosti stačí změnit způsob balení, materiál obalu a přidat do těsta probiotika

Tepelně upravené, průmyslové čerstvé těstoviny mají při správném skladováni trvanlivost přibližně 30 až 90 dnů. Italští vědci přišli na způsob, jak trvanlivost prodloužit o další měsíc. Stačí k tomu tři jednoduché kroky – změnit způsob balení, materiál obalu a přidat probiotika. Díky tomu můžete skladovat těstoviny až 120 dní, jak uvádí theguardian.com.

Celý proces byl popsán v Frontiers in Microbiology. Novinka by podle vědců mohla pomoci řešit plýtvání potravinami a přinést potenciální výhody pro ekonomiku a životní prostředí. Vědci spolupracovali s továrnou na těstoviny ve městě Altamura na jihu Itálie na vytvoření 144 vzorků krátkých, tenkých a zakroucených těstovin známých jako trofie. Jedna sada, která obsahovala 48 vzorků těstovin, byla zabalena pomocí běžné fólie a balicí atmosféry složené ze 20 % oxidu uhličitého a 80 % dusíku. Druhá sada se stejným počtem vzorků byla zabalena do fólie, která méně propouštěla vodu a kyslík a atmosféra měla slouženou ze 40 % oxidu uhličitého a 60 % dusíku. Třetí sada byla zabalena stejným způsobem, ale do těsta byla přidána probiotika. Všechny vzorky byly skladovány při teplotě čtyř stupňů Celsia.


Běžně balené těstoviny začaly po devadesáti dnech vykazovat klesající hladinu oxidu uhličitého a kvůli tomu se na nich začala viditelně objevovat plíseň. Naopak dvě další sady balené novým způsobem měly atmosféru téměř stabilní a plísně se u nich neukázaly celých 120 dnů. Výsledky experimentu naznačují, že nový přístup k balení těstovin prodlužuje trvanlivost čerstvých chlazených těstovin až o 30 dnů. Stabilita těstovin se navíc během skladování se díky přidaným probiotikům zlepšila, protože snížila růst nežádoucích mikrobů.

Spoluautorka experimentu Dr. Francesca De Leo uvedla, že nový přístup je plně v souladu s legislativou. Sama firma na výrobu těstovin, která se na experimentu podílela, tento postup i nadále využívá. „Určitě je nutné vzít v potaz, že náklady, zejména ve vztahu k probiotikům, jsou vyváženy zlepšením výroby s možností rozšíření odbytových trhů,“ dodala Dr. Francesca De Leo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze