Ženy jsou podle odborníků vlnami veder ohroženy více než muži

Ženy jsou podle odborníků vlnami veder ohroženy více než muži
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvíce ohrožené jsou staré ženy
  • Věk není hlavním faktorem
  • Ženy se potí o polovinu méně než muži a nedokáží dobře odvést teplo z těla

Odborníci se domnívají, že ženy mohou být mnohem více ohroženy extrémně vysokými teplotami, které v současné době sužují skoro celou planetu. Studie provedená v Nizozemsku se zabývala úmrtností po různých vlnách veder a ukázala, že starší ženy jsou daleko více v ohrožení života než muži. Podle vědců za to nemůže pouze věk.


„Když jsme porovnávali muže a ženy ve stejné věkové kategorii, úmrtnost byla stále o 15 % vyšší u žen,“ napsal pro theguardian.com tým vědců, který analyzoval data během vlny veder ve Francii v roce 2003. Jiná studie, která se zabývala teplotou vzduchu v Nizozemsku během 23 let a denní úmrtností, také zjistila rozdíly mezi pohlavími. „Úmrtnost související s horkem byla vyšší u žen než u mužů, zejména u lidí starších 80 let v extrémních vedrech,“ uvedli vědci.

Podle autorky studie Hein Daanen to může být způsobeno tím, že ženy se obecně méně potí. „Starší lidé se potí zhruba o polovinu méně než mladí lidé a ženy ještě o polovinu méně než muži. To znamená, že ženy odvádí teplo z těla nejhůř,“ uvedla autorka pro theguardian.com.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze