Jak závislost Billa Gatese na Hledání min pomohla na svět Xboxu

Jak závislost Billa Gatese na Hledání min pomohla na svět Xboxu
Fotografie: Diego Marín, unsplash.com
  • Bill Gates si nezdravě zamiloval jednu z her ve Windows
  • To přineslo řadu humorných situací
  • Pomohlo to ale také Microsoftu pochopit, jaký potenciál hry na PC mají

Ty hry vyzkoušel asi každý, kdo zažil 90. léta 20. století. Součástí Windows v té době začaly být i jednoduché hry. Obzvláště populární se stal Solitaire, který oslovil i ty, kteří jinak počítačové hry nehrají a stal se jedním z nejpopulárnějších titulů historie. Microsoft zde ale neměl ambici konkurovat herním studiím, jen v té době potřeboval zábavný způsob, jak naučit uživatele zacházet s počítačovou myší. Trochu v jeho stínu se choulí Minesweeper, kteří čeští hráči znají spíše jako Hledání min. Server arstechnica.com přinesl výňatky z připravované knihy Kyla Orlanda, který o tomto herním titulu odhaluje netušené informace.

Minesweeper
Hru podobnou původní verzi si můžete zahrát například na minesweeper.online

Mezi miliony hráčů, kteří mu propadli, byl i tehdejší šéf Microsoftu Bill Gates. Svého času nejbohatší člověk na světě a technologický vizionář si na hře vytvořil až nezdravou závislost. V jednu chvíli to došlo tak daleko, že Melinda Frenchová (z níž se později stala Melinda Gatesová) požádala lidi, aby před Billem Gatesem schovávali nové rekordy z Minesweeperu.

Stejně jako jiné části Windows procházely (a snad i procházejí) interním testováním. „Netřeba dodávat, že se jednalo o velmi dobře prověřený software společnosti Microsoft,“ řekl Charles Fitzgerald, který byl produktovým manažerem původního balíčku Windows Entertainment Pack, jehož součástí byl i Minesweeper. Tato práce se postupem času překlopila v zábavu, kde spolu zaměstnanci soupeřili o dosažení co nejvyššího skóre. Jedním z nich byl rovnou nejvyšší šéf, který se zároveň propracoval do čela tabulky.

Minesweeper
Moderní verzi pro současná Windows najdete v Microsoft Store.

Fitzgerald vzpomíná na maily, které si s Gatesem ohledně hry vyměnili. Šéf Microsoftu se chlubil časem 10 sekund na dokončení začátečnické úrovně. Trochu ho zklamalo, že rekord je ještě o dvě sekundy níže, ale zároveň ho to povzbudilo v dalším úsilí.

Když se ze hry stane závislost

Počítačové hry dokážou zkonzumovat neuvěřitelné množství času a vážně narušit ostatní aktivity. Dvojnásob to platí, pokud jste vrcholný šéf Microsoftu. Gates proto nejspíše odinstaloval hru ze svého počítače, aby se mohl naplno věnovat práci. Vzrušení z Hledání min však bylo asi silnější a Gates začal používat jiné počítače v budově.

K tomu se váže jedna bizarní vzpomínka: „Bylo to v podvečer, asi kolem sedmé. Měl jsem telefon z kanceláře Mika Halmanna, který byl v té době prezidentem Microsoftu. Byl to však Gates, který chtěl ověřit další rekord. Představa, že tam Bill sedí po práci a jde do prezidentovy kanceláře, aby si mohl zahrát Minesweepera, byla prostě zvláštní,“ vzpomíná Fitzgerald. Situace zašla dokonce tak daleko, že ji řešila dokonce i spolupracovnice Gatese Melinda Frenchová, která se za něj později provdala. „Prosba za společnost: prosím, nesdělujte Billovi pokroky v rekordech v Hledání min. Bill má před sebou spoustu důležitých rozhodnutí a tohle by mu nemělo zabírat čas!“ píše se v jednom z dochovaných e-mailů.

Windows a hry? No samozřejmě

Příběh Billa Gatese je jen jedním z kamínků v mozaice toho, jak moc Microsoft s Windows v 90. letech změnil svět. V roce 1990 byl uveden systém Windows 3.0, který se však zprvu nesetkal s vřelým přijetím. Hardwarové nároky předběhly dobu a uživatelům se příliš nechtělo do nákupu drahého hardwaru.

Firma se proto snažila náležitě propagovat schopnosti nového grafického rozhraní založeného na práci s myší. Když pak firma pomocí telemetrie zkoumala využití počítačů, zjistila, že třetí nejpopulárnější aplikací je Solitaire, hned po Wordu a Excelu.

O 30 let později jsou Windows synonymem pro operační systém herního počítače. Firma má rovněž vlastní konzole, digitální distribuční službu, produkuje vlastní hry a dále se snaží posouvat vývoj pomocí ovládacího hardwaru. Nic z toho bychom dnes možná neměli, kdyby Bill Gates na svém počítači nezačal hrát Hledání min.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze