Microsoft

Tajemství nejúspěšnějších společností
Microsoft
Fotografie: Unsplash
  • Microsoft je vyhlášen operačními systémy Windows
  • První konzole Xbox se na herním trhu objevila v roce 2001 a konkurovala společnostem Sony a Nintendo
  • Reklamní kampaň na Windows 95 prodala sedm milionů kopií za první půlrok

V dnešním díle si posvítíme na světoznámou americkou akciovou společnost, která se zabývá vývojem, výrobou a licencováním široké škály počítačových produktů a služeb. Pokud zmíním pojmy jako Windows, Word nebo Xbox, je hned jasné, o koho jde. Microsoft, jehož spoluzakladatelem je třetí nejbohatší muž planety Bill Gates, působí ve 170 zemích a má téměř 150 tisíc zaměstnanců. Současným generálním ředitelem společnosti je Satya Nadella. Pokud vás zajímá, co stojí za jejím úspěchem, čtěte dál.

Přátelství dvou mladých programátorů stvořilo jednu z nejúspěšnějších firem všech dob

Každý, kdo se kdy dotkl počítače, měl co do činění s Microsoftem. Příběh společnosti stojí na přátelství dvou programátorů, kteří chtěli založit úspěšný podnik, v němž by využili své znalosti a dovednosti. To by se možná nepodařilo, kdyby se Paulu Allenovi a Billu Gatesovi v lednu roku 1975 nedostal do rukou časopis Popular Elecronic, ve kterém byl představen mikropočítač Altair 8800 od společnosti MITS.

Mikropočítač neměl žádný software, a tak dvojice společnost kontaktovala s nabídkou vytvoření programovacího jazyka. Tehdejšího šéfa společnosti MITS zaujalo jejich nadšení a zápal pro věc, a proto chlapcům zakázku dal. Bill s Paulem tak vytvořili jazyk Altair Basic. V témže roce také založili společnost Micro-soft, jejíž původní název se skládá ze slov microcomputer a software. Jméno firmy bylo ale brzy změněno do dnešní podoby.

První výrazný zlom nastal v roce 1980, kdy Microsoft uzavřel smlouvu s technologickou společností IBM, na základě které vytvořil operační systém pro osobní počítače IBM PC. Tak o rok později vznikl MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), který společnost dostal do čela softwarového trhu. Dalším významným milníkem se stává rok 1983. I přestože ze zdravotních důvodů musel z firmy odstoupit její zakládají člen, Paul Allen, Microsoft uvedl na trh dvoutlačítkovou myš Microsoft Mouse a první verzi textového editoru Microsoft Word.

Microsoft Word

10 let po založení firmy spatřil světlo světa Windows 1.0, který byl vytvořen pro systém MS-DOS. První verze měla omezený počet barev a byla poměrně pomalá. Masovou popularitu si v roce 1995 získal až operační systém Windows 95. Mohutná reklamní kampaň prodala v průběhu prvních čtyř dnů více než milion kopií a za první půlrok se dohromady prodalo sedm milionů kopií. Díky této kampani si systém údajně kupovali i lidé, kteří doma neměli počítač. Následníkem OS se stal Windows 98 s integrovaným prohlížečem Internet Explorer 4.

Windows 95

V roce 2000 odstoupil Gates z funkce generálního ředitele společnosti. Dalším mezníkem bylo uvedení systému Windows 2000, který již nebyl postaven na systému MS-DOS. Nejúspěšnější verze Windows byla představena v roce 2001 a nesla název Windows XP. V témže roce ale Microsoft vstoupil i na nový trh, když vydal svou první herní konzoli Xbox.

Xbox Series X + Xbox Series S
Nejnovější konzole Xbox Series X a Xbox Series S

Vývoj Windows pokračoval, ale mimo toho v roce 2013 koupil Microsoft mobilní divizi společnosti Nokia za 7 miliard dolarů. O rok později odkoupil za 2,5 miliardy dolarů také společnost Mojang, která stojí za vývojem hry Minecraft. Nejnovějším operačním systémem pro osobní počítače je Windows 10, který zavedl jednotné uživatelské prostředí pro různé platformy (stolní počítače, notebooky, tablety, chytré telefony, herní konzole Xbox). Na trh byl uveden 29. července 2015 a jeho předchůdcem je OS Windows 8.1.

Office, Windows, Surface a Xbox

Mezi nejznámější výtvory Microsoftu tedy jednoznačně patří Windows. Významný je ale i kancelářský balík Microsoft Office, který nabízí spoustu aplikací pro práci i osobní využití. Pod značkou Microsoft Surface se zase skrývají dotyková zařízení s Windows. Jedná se o prvotřídní notebooky, tablety a další doplňkové příslušenství. Xbox naopak poskytuje lidem zábavu v podobě herních konzolí.

Microsoft Surface

Největší neúspěchy

Microsoft vedl dlouholetý spor s Evropskou komisí, který se týkal monopolního postavení společnosti. Internetový prohlížeč Internet Explorer je stálou součástí Windows už od roku 1996, ale nemožnost volby jiného prohlížeče poškozovala ostatní výrobce. V roce 2007 podala norská firma Opera Software stížnost, že Microsoft znemožňuje prosazení ostatních výrobců na trhu a nedodržuje zažité webové standardy. Evropská komise, která funguje jako unijní antimonopolní úřad, proto Microsoftu pohrozila pokutou. Aby se Microsoft vyhnul problémům, zavázal se podpořit hospodářskou soutěž na trhu s internetovými prohlížeči a dal svým zákazníkům na výběr i z jiných možností. Evropská komise ale měla Microsoft pod neustálým drobnohledem. Společnost byla několikrát žalována a v některých případech vysoce pokutována.

Dalším příkladem je propojení přehrávače Microsoft Windows Media Player s Windows, který znamenal pro firmu konkurenční výhodu při prosazování vlastních video a audio formátů. Evropská unie společnost pokutovala a Microsoft musel své produkty upravit nebo prodávat jiné verze.

Jak se staví Microsoft k životnímu prostředí?

Microsoft se snaží pomáhat i životnímu prostředí. Před rokem oznámil, že bude do roku 2030 uhlíkově neutrální. Nezajímá ho ale jen snížení emisí, chce také produkovat více vody než spotřebovávat. Do roku 2030 se proto pokusí zrealizovat plán na zvýšenou produkci vody.

Bill Gates – z podnikání až k filantropii

Rok po uvedení operačního systému Windows 95 se Bill Gates poprvé stal nejbohatším mužem světa. Pokud nepočítáme rok 1997, tento post si udržel po celých 11 let. Poté, co se vzdal aktivního vedení společnosti, zasvětil svůj život filantropii a dobročinným aktivitám.

Bill Gates
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze