Jak žijí astronauti na ISS? I běžná hygiena probíhá ve vesmíru úplně jinak

Jak žijí astronauti na ISS? I běžná hygiena probíhá ve vesmíru úplně jinak
Fotografie: NASA
  • Astronauté na ISS žijí v mikrogravitaci, a všechno nepřipevněné tak létá okolo nich
  • Jídlo i pití musí být pečlivě zabaleno, aby neuniklo z nádob
  • Zuby si astronauti čistí za pomoci jedné zubní pasty

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) existuje už více jak 20 let. NASA si vede podrobný seznam všech návštěvníku, a tak víme, že za tu dobu ji navštívilo téměř 300 astronautů z 23 zemí a podnikli nespočet experimentů a vědeckých výzkumů. Astronauti na vesmírné stanici žijí zpravidla půl roku. Pokud se ale naskytne problém, mohou na ni strávit i více jak rok. Každý den mají astronauti předem naplánovaný, a to včetně běžných věcí, které si na Zemi plánovat nemusíte. Ve vesmíru není gravitace, a tak všechno, co není připevněno, létá. Jak si tedy astronauti čistí zuby, umývají vlasy a jedí?

Jak je to s jídlem?

Zapomeňte na jídlo na talíři a pití ve sklenici. V mikrogravitaci by jídlo okamžitě poletovalo kolem a voda by se v bublinkách vznášela okolo. Jídlo je podle popisu Evropské vesmírné agentury (ESA) speciálně připraveno tak, aby splňovalo nutriční hodnoty. Každý astronaut si navíc může ještě před odletem určit, jaké jídlo preferuje, a to je následně před jeho odletem doručeno na stanici v rámci zásobovací mise.

Existuje několik druhů potravin, které ve vesmíru mohou astronauti jíst. Rehydratovatelné potraviny jsou zbaveny veškeré vody a před konzumací je do jídla voda přidána. Takto je dovážena především káva, čaj, džus, ale i různé cereálie. Tepelně stabilizované potraviny jsou druhem jídla, které je možné skladovat při pokojové teplotě. Jedná se většinou o nejrůznější jídla v plechovkách. Ozářené potraviny jsou jídla zabalená do sáčků z folie a následně sterilizována ionizujícím zářením. Takto se připravuje především maso. Na stanici se mohou objevit i čerstvé potraviny, které často přiveze nová posádka. Zpravidla se jedná o ovoce či zeleninu.

Astronautka na ISS

Ve vesmíru je snížená chuť, proto jsou jídla více dochucována – podobně jako v letadle. Navíc se musí dávat pozor na to, aby po stanici nelétaly drobky, které by mohly zapříčinit zničení vybavení, nebo by je mohla posádka kdykoliv vdechnout. Podle space.com je například sůl i pepř dodávána v tekuté formě. Sůl se jednoduše rozpustí ve vodě a pepř je dodáván v oleji.

Každodenní hygiena

I ve vesmíru je potřeba vyčistit si zuby, umýt si vlasy a dojít na toaletu. Jak si ale vyčistit zuby, aniž by pasta i s vodou vylétly z pusy ven? Musíte to udělat prostě jinak. Na ISS se dováží jedlá pasta, kterou po použití astronauti spolknou a místo vypláchnutí úst si je následně vyčistí vlhkým hadříkem. Pokud si astronauti chtějí umýt hlavu, pomocí lahvičky si dávkují vodu k vlasům a mačkáním vlasů ji do nich vpravují.

A jak je to se záchodem? I ten je speciálně vytvořen pro stav beztíže. Při každém použití toalety se k ní musí astronauti připoutat – to zabrání obsahu vyplavení ven. Samozřejmě zde není splachovací záchod. Od toalety vede hadice, která proudem vzduchu odvádí odpad pryč. A pokud vás zajímá, co se s ním následně děje, pak moč je prakticky ze 100 % recyklována a pevné látky se stlačují a později jsou zlikvidovány.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze