Japonsko navázalo komunikaci s modulem SLIM. Lander funguje a zaslal i snímek

Japonsko navázalo komunikaci s modulem SLIM. Lander funguje a zaslal i snímek
Fotografie: JAXA
  • Lander úspěšně navázal komunikaci s pozemním týmem
  • Byla obnovena věděcká pozorování a modul zaslal fotografii z místa přistání
  • V blízkosti landeru se pohybují i dva malé rovery, které taktéž sbírají data

Japonská kosmická agentura (JAXA) doufala, že se podaří landeru SLIM obnovit komunikaci, i když byly solární panely otočeny na západ. A po několika dnech se to skutečně povedlo. „Komunikace se SLIM byla včera v noci úspěšně navázána a provoz obnoven! Vědecká pozorování byla okamžitě zahájena,uvedla JAXA na sociální síti X a zveřejnila zároveň i snímek, který lander pořídil z místa přistání.

Modul SLIM přistál na Měsíci 19. ledna, čímž se Japonsko přidalo ke Spojeným státům, Rusku, Číně a Indii. Zatím pouze tyto státy byly schopné přistát na měsíčním povrchu. Ačkoliv SLIM přistál podle plánu a dokázal tak, že je možné přistávat na jiném vesmírném objektu s přesností na 100 metrů, jeho úspěch byl zastíněn tím, že se nedobíjel a následně byl vypnut. Problém se ukázal v solárních panelech, které jsou natočeny na západ. JAXA tedy doufala, že pokud ze západu zachytí SLIM sluneční paprsky, dojde k jeho obnovení, což se nakonec stalo.

Kromě modulu jsou však na povrchu i dva malé rovery, které taktéž prozkoumávají okraj kráteru Shioli, kde Japonsko přistálo. Ti společně komunikují a na Zemi již zaslali snímek landeru, od kterého se nacházejí několik metrů. Tento kráter byl zvolen proto, aby mohla agentura otestovat, zda je možné přistát i na nepřístupném terénu. Kvůli tomu byl lander vybaven pěticí nohou, které byly vytištěny na 3D tiskárně.


Další mise, které se chystají na Měsíc, se budou zaměřovat spíše na oblast jižního měsíčního pólu. Zde jsou totiž jak místa, na která dopadají sluneční paprsky, tak trvale zastíněné oblasti, kde budou následující mise hledat vodní led. V těchto místech je také naplánována první trvale obydlená měsíční stanice, kam budou cestovat astronauti v rámci programu Artemis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze