Japonský lunární modul dosáhl oběžné dráhy Měsíce

Japonský lunární modul dosáhl oběžné dráhy Měsíce
Fotografie: ispace
  • Mise HAKUTO-R odstartovala minulý rok v prosinci na raketě Falcon 9
  • Na oběžnou dráhu Měsíce vstoupil lander dle plánu
  • Na jeho povrchu by měl přistát na konci dubna

Japonská společnost ispace vyslala k Měsíci přistávací modul HAKUTO-R v prosinci minulého roku na raketě Falcon 9 od SpaceX. Na začátku tohoto týdne společnost potvrdila, že lander úspěšně vstoupil na oběžnou dráhu Měsíce několik minut poté, co se vypnul hlavní motor. Lander veze vládní i komerční náklad a dva malé rovery. Jeden vlastní agentura JAXA a druhý byl vyvinut ve vesmírném středisku Mohammeda Bin Rashida ve Spojených arabských emirátech.

HAKUTO-R cestoval k Měsíci delší dobu, jelikož byl na oběžnou dráhu vyslán nízkoenergetickou trajektorií. Prvně tedy lander zamířil 1,4 milionu kilometru od Země, kde se otočil a vydal k Měsíci. Ačkoliv je cesta delší, díky využití gravitace je potřeba mnohonásobně méně paliva pro dosažení cíle. O to více jej pak bude moci být využito na přistání.

ispace bude první soukromou společností, která přistane na Měsíci

Vstup na oběžnou dráhu byl podle ispace sedmým z celkových 10 milníků, které si pro misi stanovila. Zbývající tři zahrnují manévry na oběžné dráze Měsíce, následné přistání na jeho povrchu a uvedení do aktivní činnosti. Během cesty se kosmická loď musela vypořádat s několika problémy. „Zažili jsme několik anomálií, ale tyto problémy jsme již vyřešili,“ řekl technologický ředitel ispace Ryo Ujiie. Kosmická loď by měla na měsíčním povrchu přistát na konci dubna v kráteru Atlas, který se podle spacenews.com nachází v severovýchodním kvadrantu blízké strany Měsíce.


Společnost již nyní pracuje na druhé misi, která by měla odstartovat v příštím roce. V plánu je už i třetí mise, kdy se využije přistávací modul, který získal minulý rok ocenění od NASA. Pokud se ispace podaří přistát s landerem na Měsíci, stane se první soukromou společností, která na něm přistála, a celkově teprve čtvrtou organizací po bývalém Sovětském svazu, Spojených státech a Číně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze