O víkendu se pokusí čínská sonda Chang'e 6 přistát na odvrácené straně Měsíce

O víkendu se pokusí čínská sonda Chang'e 6 přistát na odvrácené straně Měsíce
Fotografie: NASA
  • Sonda Chang'e 6 přistane v noci ze soboty ne neděli v místě South Pole-Aitken Basin
  • Tři dny pak bude sbírat nejrůznější vzorky materiálů
  • Na Zemi by se měly dostat 25. června v návratové kapsli

Čína vypustila 3. května sondu Chang'e 6, která se už tento víkend pokusí přistát na odvrácené straně Měsíce. Mise se velmi podobá té předchozí Chang'e 5, kdy v prosinci 2020 bylo na Zemi přivezeno 1 731 gramů měsíčního regolitu z oblasti Northern Oceanus Procellarum na severozápadní přilehlé straně Měsíce. Chang'e 6 zamíří na odvrácenou stranu Měsíce a přistát by měl v noci ze soboty na neděli.

Mise by měla na Měsíci trvat jen asi tři dny. Po tuto dobu bude podle space.com studovat okolí a odebírat vzorky do návratové kapsle. Ta je umístěna v modulu, který vyletí na oběžnou dráhu Měsíce a připojí se k lunárnímu orbiteru, který dopraví vzorky k Zemi. Přistání návratové kapsle se očekává 25. června, kdy je naplánováno i její přemístění do laboratoře v Pekingu. Tam proběhne zdokumentování každého vzorku a vytvoření fotodokumentace. Následně Čínský národní vesmírný úřad (CNSA) poskytne vzorky vědcům.

Místo, kam sonda přistane, nese jméno South Pole-Aitken Basin, což je největší a zároveň nejstarší impaktní pánev na Měsíci. Je tak možné, že se na Zemi dostanou vzorky, které přinesou nové poznatky o vzniku Měsíce. Pro usnadnění odběru vzorků, je lander vybaven panoramatickou kamerou, která bude sloužit k detekci terénu. Pohon celého modulu pak zařídí solární panely.

Místo přistání znemožňuje komunikaci landeru se Zemí, proto bude využita sonda Queqiao-2. Ta se nachází na oběžné dráze Měsíce a bude přijímat data z landeru a následně je přeposílat pozemnímu týmu.


Vědci očekávají, že se na Zemi podaří přivézt okolo dvou kilogramů materiálu. „Chang'e-6 bude pravděpodobně sbírat měsíční vzorky z různých zdrojů, včetně produktů místní vulkanické činnosti. Datování a kompoziční analýza těchto vzorků poskytne více základních pravdivých informací o vulkanické činnosti na odvrácené straně,“ řekl spacenews.com odborný asistent Xu Yi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze