Kapsle se vzorkem asteroidu dorazila do Houstonu

Kapsle se vzorkem asteroidu dorazila do Houstonu
Fotografie: NASA/James Blair
  • Dopravena tam byla pomocí letadla US Air Force C-17
  • Nyní budou vzorky vyndány a rozděleny
  • NASA bude 11. října vysílat živě první snímky vzorků

24. září dorazila na Zemi návratová kapsle z kosmické lodi OSIRIS-REx. Uvnitř je uchován vzorek z asteroidu Bennu, jehož stáří se odhaduje na 4,5 miliardy let. Tedy na dobu, kdy teprve vznikala naše Sluneční soustava. Díky jeho složení bychom se mohli dozvědět více, jak vznikaly planety – především pak Země.

Po vyzvednutí v poušti v Utahu byla kapsle převezena do provizorní místnosti v hangáru na výcvikovém středisku ministerstva obrany a NASA již oznámila, že byl vzorek úspěšně převezen do Johnsonova vesmírného střediska v Houstonu, kde dojde k otevření. Vzorek se na místo dostal 25. září za pomoci letadla US Air Force C-17 v přepravním kontejneru. „Tým stráví několik příštích týdnů v čisté místnosti postavené výhradně pro vzorky Bennu,uvedla NASA v aktualizaci.


Vzorek bude potřeba nejdříve dostat z TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism), což je robotická paže, která je zakončena hlavou, která odebrala vzorky asteroidu. Následně budou vzorky rozděleny a vyfotografovány. „Výzkumníci plánují analyzovat asteroidový prach z počátečního rozebrání, aby mohli brzy nahlédnout do chemických, mineralogických a fyzikálních vlastností a typů hornin, které lze nalézt v hromadném vzorku,“ uvedla NASA, která zároveň plánuje i vysílat živě první snímky vzorku 11. října.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze