Kaufland a Lidl nabízejí na 6 prodejnách zpětný odběr PET lahví a plechovek

Kaufland a Lidl nabízejí na 6 prodejnách zpětný odběr PET lahví a plechovek
Fotografie: unsplash.com
  • Kaufland i Lidl chtějí postupně přidávat další prodejny
  • Za vrácení obalů obdrží lidé slevové poukázky

Obchodní řetězce Kaufland a Lidl na začátku února uvedly, že na konci měsíce spustí pilotní projekt zpětného odběru PET lahví a plechovek, aktuálně je již možné celkem na 6 prodejnách PET lahve i plechovky vracet. Výkupní automaty najdete v prodejnách Kaufland v Praze-Michli, Šternberku a v Olomouci-Neředíně. Prodejny Lidl mají automaty ve Lhotecké ulici v Praze, ve Folmavské ulici v Plzni a v Trnkově ulici v Brně.

Spuštěním pilotního projektu jsme vyslyšeli poptávku ze strany našich zákazníků a české společnosti, která už roky volá po zavedení zálohového systému na jednorázové nápojové obaly. Dle našich předpokladů společně dokážeme nashromáždit tisíce nápojových obalů měsíčně na jednu prodejnuuvedl tiskový mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Pilotní projekt je v těchto šesti prodejnách na neomezenou dobu a oba řetězce do budoucna počítají s tím, že se budou automaty rozšiřovat do dalších prodejen. Obchody se ke zpětnému odběru obalů rozhodly v rámci mezinárodní strategie REset Plastic obchodní skupiny Schwarz, jíž jsou oba řetězce součástí. I samotné ministerstvo životního prostředí plánuje zavedení zálohování PET lahví a plechovek, podle ČTK se tak ale nestane dříve jak v roce 2025.

Proč obaly vracet?

Kromě toho, že pomůžete s recyklací těchto obalů, prodejny vás odmění ve formě slevových poukázek. Kaufland nabízí za vrácení slevové kupóny na vybrané zboží, které se bude obměňovat a Lidl nabízí slevu na nápoje. Ve 13 státech Evropy je zálohování PET lahví i plechovek již standardem, Česko by se tak mohlo do několika let přidat.


Češi mají navíc k recyklaci obalů pozitivní vztah. „Podle dat z roku 2020 jsme v celkové recyklaci obalových odpadů na desátém místě, stejné úrovně jako my dosahuje třeba Německo i s jeho zálohovým systémem. V recyklaci plastových obalů jsme na dvanácté příčce a míra sběru plastových lahví byla podle posledních dat 80 %. Před Ministerstvem životního prostředí stojí velká výzva,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze