Kdy se vrátí kapsle Starliner na Zemi? Ani NASA neví

Kdy se vrátí kapsle Starliner na Zemi? Ani NASA neví
Fotografie: NASA
  • Dvojice astronautů je na ISS už přes měsíc
  • Stále se vyhodnocuje únik hélia z kapsle
  • NASA a Boeing na konci července chtějí určit cílové datum

Vypadá to, že Boeing Starliner má větší problémy, než se původně myslelo. Testovací let s posádkou měl trvat jen týden, ale už je to více jak měsíc, co je dvojice astronautů na oběžné dráze a zapojuje se do běžných prací na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Starliner má potíže s únikem hélia – první byl zaznamenán ještě před startem.

Ačkoliv došlo k několika únikům, žádný nebyl údajně tak velký, aby ohrozil odlet na Zemi. Ten se neustále posunuje. „Dáváme si více času, abychom prošli všechna data, než se rozhodneme o příležitosti návratu,“ uvedl podle space.com Steve Stich, manažer programu komerčních posádek NASA, během středeční tiskové konference. I přes potíže však NASA ani Boeing neuvažují o tom, že by se astronauti nevrátili zpět v kapsli Starliner. Ta totiž musí dokončit testovací let přistáním za pomoci padáku a airbagu. Bez toho nemůže dojít k závěrečné certifikaci.

Butch Wilmore a Suni Williamsová zůstanou na ISS nejméně do konce července. NASA a Boeing budou nyní posuzovat připravenost kapsle a na konci měsíce chtějí vyhlásit cílové datum pro odlet. „Týmy provádějí pozemní testy v testovacím zařízení agentury White Sands v Novém Mexiku pomocí nového tryskáče systému řízení reakce, který byl dříve plánován pro použití na budoucím letu Starlineru,“ uvedla NASA v aktualizaci.


Jejich odlet z ISS nebyl prodloužen jen kvůli úniku hélia, ale i kvůli výstupům do vesmíru, které nakonec neproběhly kvůli potížím se skafandry. Dvojice astronautů se tak neoficiálně připojila k Expedici 71 a pracuje společně s ostatními obyvateli stanice na její údržbě. Kromě toho neustále testují systémy kapsle Starliner a ověřují její funkčnost a připravenost na odlet. Kromě úniku hélia totiž došlo k výpadku pěti tryskových motorů při dokování. Čtyři z nich ale po restartování začaly opět fungovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze