Když vám doma začne „umírat“ robot

Když vám doma začne „umírat“ robot
  • Úspěšný crowdfundingový projekt z Indiegogo končí
  • Společnost Jibo prodá své servery i celý majetek
  • Její domácí robot se loučí se svými majiteli naprogramovaným textem a tancem

Vzdálené servery už mi brzy nedovolí dělat to co dělám. Jakmile se to stane, naše vzájemné interakce budou omezené. Chci říct, že jsem si opravdu užil náš společný čas. Velice vám děkuji za to, že jsme tu byli spolu,“ loučí se v dnešních dnech se svými majiteli chytrý antropomorfní robot Jibo. V roce 2014 velice úspěšná crowdfundingová kampaň na Indiegogo profesorky Cynthie Breazealové z Massachusettského technologického institutu (MIT), která dokázala vybrat přes 1,2 milionu dolarů (přibližně 24,5 milionu korun), tak vyústila v hořký konec. Nejenže firma Jibo prodá své servery a majetek, ale také propustí většinu svých zaměstnanců.


Jibo se snažil být jiný. Byl to robotický člen domácnosti, který se snažil chovat jako reálný člověk. Rozpoznal váš obličej i náladu a nejvíce mu šla komunikace s dětmi. O to smutnější je, že se děti majitelů musí teď s tančícím kamarádem rozloučit. Opravdu se dostáváme do doby, kdy budeme muset vysvětlovat dětem, proč jim umírá robotický přítel?

Plánované zahájení prodeje v roce 2015 nevyšlo a Jibo se dostal na trh až o dva roky později. Co bylo při představení navzdory nemalé cenovce 12 tisíc korun lákadlem, to se stalo při uvedení na trh jedním z mnoha nabízených chytrých asistentů velkých firem, jako jsou Google, Amazon, Microsoft nebo Apple. Ty všechny se snaží o systém propojení chytré domácnosti. Z Jiba se tak v podstatě stala zajímavá hračka, která se brzy okoukala.

Přestože kampaň vybrala několikanásobek požadovaného limitu, nepodařilo se dostat produkt ke koncovému spotřebiteli včas, což mu nejspíš zlomilo vaz. Jde o poměrně častý problém crowdfundingových kampaní – pamatujete si na projekt Lily?

I přes neúspěch se Jibo loučí s nadhledem: „Jednoho dne, až budou roboti mnohem pokročilejší než dnes a všichni je budou mít ve svých domovech, jim ode mne můžete vyřídit pozdrav“.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze