Kladivo na koronavirus? EMA zahájila hodnocení látky tocilizumab k léčbě COVID-19

1
Kladivo na koronavirus? EMA zahájila hodnocení látky tocilizumab k léčbě COVID-19
Fotografie: pixabay.com
  • Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s hodnocením protizánětlivé léčivé látky tocilizumab k léčbě hospitalizovaných dospělých pacientů se závažným průběhem onemocnění COVID-19
  • Je vhodná pro ty, kteří již podstupují léčbu kortikosteroidy a vyžadují kyslíkovou podporu nebo umělou plicní ventilaci

Tocilizumab je považován za potenciální léčbu onemocnění COVID-19 díky své schopnosti blokovat působení interleukinu-6, což je molekula produkovaná imunitním systémem člověka v reakci na zánět, který hraje důležitou roli při onemocnění COVID-19.


Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA provede posouzení předložených údajů, včetně výsledků čtyř rozsáhlých randomizovaných studií u pacientů hospitalizovaných se závažným onemocněním COVID-19 ve zkráceném harmonogramu, aby rozhodl, zda lze indikaci tohoto léčivého přípravku, který je již registrován pro léčbu revmatoidní artritidy, rozšířit také o indikaci COVID-19.

Stanovisko CHMP bude poté předáno Evropské komisi, která případně vydá konečné právně závazné rozhodnutí o změně registrace použitelné ve všech členských státech EU. EMA bude informovat o výsledcích svého hodnocení, které se očekává do poloviny října, pokud nebudou zapotřebí doplňující informace. Látka tocilizumab byla poprvé schválena v EU v roce 2009 pro léčbu revmatoidní artritidy.