Kolik elektřiny spotřebuje ChatGPT? To číslo vás překvapí

Kolik elektřiny spotřebuje ChatGPT? To číslo vás překvapí
Fotografie: Emiliano Vittoriosi, unsplash.com
  • V porovnání s běžnou domácností jde o obrovská čísla
  • Ty budou mít navíc tendenci růst
  • Masovějšímu nasazení AI, například do vyhledávání, tak může zabránit nedostatek elektrické energie

Nová studie uvádí, že ChatGPT spotřebuje až 17 000krát více elektřiny, než průměrná americká domácnost denně. Je tedy možné, že jsme na prahu největší technologické revoluce s umělou inteligencí, ale do roku 2025 nebude dostatek elektřiny, která by tyto pokroky poháněla. Průměrná americká domácnost spotřebuje denně až 29 kilowatthodin. To v podstatě znamená, že ChatGPT denně spotřebuje 493 000 kilowatthodin. Vzhledem k exponenciálnímu růstu, pokroku a rychlému zavádění generativní umělé inteligence po celém světě by se situace mohla zhoršit.

Podle výzkumného článku, který zveřejnil datový vědec nizozemské národní banky Alex de Vries, pokud se Google v určitém okamžiku rozhodne integrovat umělou inteligenci do každého vyhledávání, povede to v konečném důsledku k prudkému nárůstu spotřeby elektrické energie, která se zvýší na přibližně dvacet devět miliard kilowatthodin ročně. Vědec uvádí, že to je mnohem více, než kolik elektřiny spotřebuje většina zemí, včetně Keni, Guatemaly a Chorvatska.

Podle de Vriesových odhadů, pokud se všechny faktory nezmění, by odvětví umělé inteligence mohlo do roku 2027 dosáhnout stavu, kdy bude spotřebovávat 85 až 134 terawatthodin ročně. Komentuje to následujícími slovy: „Mluvíme o tom, že spotřeba elektřiny AI bude v roce 2027 potenciálně představovat půl procenta celosvětové spotřeby elektřiny. Myslím, že to je docela významné číslo.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze