Kolik kyslíku produkuje měsíc Europa?

Kolik kyslíku produkuje měsíc Europa?
Fotografie: NASA/JPL-Caltech
  • Vědci provedli měření uvolňování vodíku z povrchu měsíce za pomoci sondy Juno
  • Podle výpočtů Europa vyprodukuje asi 12 kg kyslíku za sekundu
  • To je ale mnoho násobně méně, než bylo původně odhadováno

Mise NASA Juno odstartovala k Jupiteru v srpnu 2011 a k naší největší planetě dorazila o pět let později. Kromě plynného obra se ale zaměřuje i na jeho největšího měsíce, mezi které patří i Europa. O tomto měsíci se vědci domnívají, že by se na něm mohl nacházet alespoň mikrobiální život, jelikož pod jeho ledovou krustou se nachází obrovský oceán vody.

A vědci nyní v Nature Astronomy zveřejnili výsledky o tom, kolik kyslíku vlastně Europa produkuje. Studie zjistila, že produkce je o poznání nižší, než uváděly předchozí výzkumy. Výsledky byly odvozeny z měření uvolňování vodíku z povrchu ledového měsíce díky přístroji JADE, který je na sondě Juno. Vědci předpokládají, že množství vyprodukovaného kyslíku je asi 12 kg za sekundu. Oproti předchozím odhadům, které uváděly i přes 1 000 kg za sekundu, je to tedy podstatně méně. Vědci také předpokládají, že část vyrobeného kyslíku se dostane do oceánu pod povrchem.

Europa má na rovníku průměr 3 100 km a je čtvrtým největším měsícem Jupitera. Díky kyslíku a oceánu má podmínky vhodné pro život. „Evropa je jako ledová koule, která pomalu ztrácí vodu z tekoucího potoka. Až na to, že v tomto případě je potok tekutina ionizovaných částic, které oblétají kolem Jupitera v jeho mimořádném magnetickém poli,uvedl vědec Jamey Szalay z univerzity Princeton.


Produkci kyslíku bude také z blízka studovat mise Europa Clipper, která má odstartovat letos v říjnu. K Jupiteru dorazí v roce 2030, kdy pomocí devíti vědeckých přístrojů bude zjišťovat, zda má Europa skutečně vhodné podmínky k tomu, aby na ni mohl vzniknout život. Hlavním cílem mise bude zjistit, jak hluboký je oceán nacházející se pod povrchem a jaké je jeho chemické složení.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze