SpaceX plánuje čtvrtý testovací let Starship 6. června

SpaceX plánuje čtvrtý testovací let Starship 6. června
Fotografie: SpaceX
  • Startovací okno se otevře ve 14:00 SELČ
  • Starship je připravena na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase
  • Testovací let bude trvat hodinu a pět minut a horní stupeň by měl dopadnout do Indického oceánu

Největší a nejsilnější raketa, která byla kdy lidmi postavena, se chystá už ve čtvrtek na svůj čtvrtý testovací let. Jak uvedl Elon Musk ve svém příspěvku na sociální síti X, raketa Starship je připravena k letu. Stále se ale čeká na schválení od regulačních orgánů, bez jejichž souhlasu nemůže raketa vzlétnout.

SpaceX věří, že Federální úřad pro letectví (FAA) povolení do čtvrtka 6. června vydá a raketa tak bude moci odstartovat. Vyšetřování z předchozího letu bylo již ukončeno. Starship je nachystaná na odpalovací rampě v kosmodromu Starbase v Texasu a startovací okno se otevře ve 14:00 středoevropského času, přičemž SpaceX plánuje začít vysílat živě půl hodiny před startem.

Čtvrtý letový test obrací naši pozornost od dosažení oběžné dráhy k demonstraci schopnosti vrátit se a znovu použít Starship a Super Heavy. Primárními cíli bude provedení přistávacího spálení a měkkého přistání v Mexickém zálivu s posilovačem Super Heavy a dosažení kontrolovaného vstupu Starship,“ uvedl SpaceX v tiskové zprávě. Aktuální prototyp také prošel několika vylepšeními, aby se neopakovala chyba z předchozího letu, kdy došlo ke zničení nosné rakety i horního stupně.


Při startu se zažehne všech 33 motorů Raptor na nosné raketě Super Heavy a raketa vzlétne. Necelé tři minuty po startu se motory vypnou a zároveň se zažehne šest motorů na horním stupni Starship a následně dojde k oddělení. Super Heavy by měl do několika minut přistát v oceánu a Starship bude pokračovat směrem k oběžné dráze, které ale zcela nedosáhne. Testovací let se tak bude velmi podobat tomu předchozímu, který pro horní stupeň znamenal úspěch až do opětovného vstupu do atmosféry, kde byla raketa zničena. Celý let by měl trvat hodinu a pět minut a horní stupeň by měl nakonec přistát v Indickém oceánu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze