Krátké procházky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi

Krátké procházky pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi
Fotografie: unsplash.com
  • Chůze po dobu tří minut každou půl hodinu by mohla pomoci snížit hladinu cukru v krvi
  • Pokud je hladina cukru v krvi vysoká dlouhodobě, může to vést ke zdravotním komplikacím

Malá studie charitativní organizace Diabetes UK ukázala, že chůze po dobu tří minut každou půl hodinu by mohla pomoci snížit hladinu cukru v krvi. Pokud je hladina cukru v krvi vysoká dlouhodobě, může to vést ke zdravotním komplikacím, jako je selhání ledvin, problémy se zrakem nebo infarkt. „Je neuvěřitelně povzbudivé, že tato zjištění ukazují, jak jednoduchá a praktická změna může mít takový efekt na zdraví. Stačí telefonovat při chůzi nebo si nastavit časovač, který vám připomene, abyste si udělali krátkou přestávku od dlouhého sezení. Těšíme se na další výzkum, který nám pomůže upřesnit dlouhodobé výhody této činnosti,“ uvedla pro bbc.com ředitelka výzkumu Dr. Elizabeth Robertson.


V rané fázi studie, která dosud nebyla publikována, absolvovalo 32 dospělých s diabetem 1. typu dvě sedmihodinová sezení. Při prvním museli dobrovolníci celých 7 hodin sedět. Ve druhém každých 30 minut sezení přerušili tříminutovou procházkou. Jejich hladina cukru v krvi byla nepřetržitě monitorována po dobu 48 hodin od začátku každého sezení a všichni dostali během sedmi hodin podobné jídlo.

Pravidelné přestávky vedly k nižším hodnotám cukru v krvi (6,9 mmol/l) během provádění studie ve srovnání s lidmi, kteří celých 7 hodin seděli (8,2 mmol/l). Autor výzkumu Dr. Matthew Campbell chce ve výzkumu i nadále pokračovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze