Čistíte pravidelně pásek vašich hodinek? Skrývá se v něm nespočet bakterií

Čistíte pravidelně pásek vašich hodinek? Skrývá se v něm nespočet bakterií
Fotografie: unsplash.com
  • Až 95 % z testovaných pásků bylo kontaminováno bakteriemi
  • Nejvíce bakterií se nachází gumových a plastových náramcích, zatímco na kovových náramcích se prakticky nevyskytovaly
  • Náramky používané ve fitness centrech vykazovaly nejvyšší hodnoty stafylokokových bakterií

Majitelé hodinek a fitness trackerů by měli nyní zpozornět. Nová studie odhalila, že z necelých 100 % různých testovaných náramků chytrých hodinek bylo kontaminováno bakteriemi, které mohou způsobit různá onemocnění. Výzkumný tým z univerzity na Floridě testoval potenciálně patogenní druhy Staphylococcus, Enterobacteria a Pseudomonas, které mohou za určitých podmínek způsobit infekce. Ve studii zveřejněné v odborném časopise Advances in Infectious Diseases zkoumali vědci 20 chytrých hodinek s plastovými, pryžovými i kovovými řemínky. Až 95 % z nich bylo kontaminováno bakteriemi, které mohou způsobit onemocnění.


Množství bakterií se však lišilo v typu použitých náramků. Nejvíce bakterií vědci našli na gumových a plastových náramcích, zatímco na testovaných kovových náramcích (zejména zlatých a stříbrných) se bakterie prakticky nevyskytovaly. „Plastové a gumové náramky mohou poskytovat vhodnější prostředí pro růst bakterií, protože porézní a statické povrchy mají tendenci přitahovat bakterie a být jimi osídleny,“ uvedl pro Science Alert biolog Nwadiuto Esiobu z Florida Atlantic University.

Mezi účastníky studie z řad mužů a žen nebyly patrné žádné výrazné rozdíly, ačkoli vykonávané činnosti měly na množství bakterií vliv – náramky používané ve fitness centrech vykazovaly nejvyšší hodnoty stafylokokových bakterií. Studie poukazuje na určitou odchylku v našich obvyklých hygienických návycích. I když hodinky a další zařízení, která nosíme po většinu nebo celý den, málokdy myslíme na jejich čištění. Výzkumníci si přejí, aby jejich práce zvýšila povědomí o potřebě občasného čištění našich zařízení, a to se týká i všech ostatních přístrojů, které pravidelně přicházejí do styku s naší pokožkou. „Podobně by se měly studovat i další potenciální formy přenosu bakterií a usnadnění vzniku infekce, jako jsou sluchátka nebo mobilní telefony,“ doplnil Nwadiuto Esiobu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze